Prawdopodobnie 12 z 24 wielkich ferm trzody chlewnej w woj. zachodniopomorskim zostanie zamknięta, działają bowiem bez pozwoleń wymaganych przez UE i polskie przepisy ochrony środowiska
Na rynku drobiu kompletne załamanie cen zbytu, zakłady sprzedają swoje produkty poniżej kosztów, ale w sklepach mamy tylko minimalne obniżki. Tylko cud nas uratuje – mówią
W połowie marca pierwsze pisklęta trafią do hodowców. Uboje rozpoczną się w lipcu. Jednak po doświadczeniach zeszłorocznych zakłady boją się, że nie będzie to opłacalny interes. Wtedy ceny
Nowe zasady hodowli kurcząt zaproponowała Komisja Europejska. Projekt przewiduje regulację zasad związanych z produkcją brojlerów, jak dostęp do wody, paszy, ściółki, czy regulacja wentylacji
Podobnie jak w zeszłym sezonie zapowiadają się tegoroczne zbiory zbóż w Rosji. Według szacunków Federalnej Agencji do spraw Rolnictwa na rynek trafi około 75 mln ton ziarna. Jednak eksperci
O 20% wzrosła na świecie powierzchnia upraw genetycznie modyfikowanych roślin. Liderami w produkcji transgenicznej żywności są Stany Zjednoczone. Tam wytwarza się ponad połowę światowej
Czy w Polsce należałoby zlikwidować kwotowanie produkcji mleka? Pozytywnej odpowiedzi na takie pytanie udziela wielu ekonomistów. Pomysł, z niewielkimi zastrzeżeniami, spotyka się także z
Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA podsumowała rok 2004 na Walnym Zgromadzeniu Przedstawicieli, które odbyło się 24 lutego 2005 r. Rok 2004 był okresem dynamicznego rozwoju dla SM MLEKOVITA. W
Szwajcarzy pobili w minionym roku nowy rekord w konsumpcji sera: średnio każdy Szwajcar zjadł go 20 kg. Jest to o 3% więcej niż w 2003 roku - poinformowała w czwartek Organizacja Sera
Owoce kosztują od 50 gr. za kilogram nawet do dwóch złotych. Cena zależy od odmiany, rodzaju przechowywania ale nie tylko. Najlepsze ceny uzyskuje odmiana gala u zachodnich kontrahentów.