Na rynku wołowiny zdecydowane ożywienie. Ale nie byłoby tego, gdyby nie angielski rynek. Panująca tam pryszczyca oraz kolejny już przypadek choroby niebieskiego języka u bydła, skutecznie przyczyniły się do wzmożonych zakupów polskiej wołowiny przez ...
Na terenie Małopolski od 5 listopada do 10 grudnia bieżącego roku będą organizowane z myślą o rolnikach szkolenia w zakresie nowoczesnego chowu bydła mięsnego oraz trzody chlewnej, bydła mlecznego i owiec.”
W Polsce potrzebny jest monitoring rynku wołowiny i koordynacja jej produkcji. Tak twierdzą hodowcy ze Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i chcą powołać zespół do spraw wołowiny. Zdania w branży co do potrzeby takich decyzji są jednak mocno podzielone.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Wojciech Mojzesowicz spotkał się wczoraj z przedstawicielami Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
Wielkopolska Izba Rolnicza 24 września skierowała do Jarosława Kaczyńskiego, Premiera Rządu RP list, w którym zwraca się z prośbą o podjęcie zdecydowanych działań zmierzających do rozwiązania niekorzystnej sytuacji, jaka występuje obecnie na rynku ...
Na rynku żywca wieprzowego ceny spadają lub w najlepszym wypadku pozostają bez zmian. Dziś większość zakładów za żywiec wieprzowy płaci od 3 złotych 70 groszy do 4 złotych za kilogram. Tendencje te same w całym kraju, ale powody korekty cenników już ...
Już prawie pół roku opolscy hodowcy trzody chlewnej czekają na pieniądze za sprzedane tuczniki. Firma przetwórstwa mięsnego z miejscowości Wieprz koło Andrychowa na Śląsku jest winna rolnikom ponad 110 tysięcy złotych. Dziewiętnaście osób zgłosiło ...
Ponad 400 hodowców z kraju i zagranicy, 2100 najlepszych okazów zwierząt niemal wszystkich ras uczestniczyć będzie w XXII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych organizowanej dniach 28-30 września 2007, w Poznaniu równolegle z Międzynarodowymi ...
Opłacalność produkcji spada z powodu gwałtownie rosnących cen pasz – alarmują hodowcy trzody chlewnej. Jedyna dobra informacja jest taka, że zdaniem analityków rynku obecne wysokie ceny skupu powinny się utrzymać nawet do początku przyszłego roku.
Rynek wieprzowiny lekko uśpiony. Handel jest niewielki, a ceny żywca stabilne. Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i ...