Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej zwrócił się z prośbą do resortu rolnictwa o przygotowanie metodyki i wdrożenie do praktyki etykietowania mięsa wieprzowego. Działanie to ma na celu nadanie tożsamości produkowanemu mięsu oraz ...
Wszyscy chcą sprzedawać, nikt nie chce kupować – tak w tej chwili wygląda sytuacja na rynku mięsa. Zakłady narzekają na brak możliwości zbytu. Kompletnie ustał handel półtuszami, a w chłodniach odkładają się coraz większe ilości szynki czy ...
Komisja Cenowa w składzie Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Izb Rolniczych i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na posiedzeniu w dniu 28 września 2007 r. na podstawie ...
Jak udało się nam dowiedzieć zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych po rozpatrzeniu postulatów zgłoszonych przez wojewódzkie izby rolnicze złożył wniosek do Ministerstwa Rolnictwa i rozwoju Wsi o korekty w załączniku do rozporządzenia MRiRW w sprawie ...
Nowy tydzień przyniósł kolejne już obniżki na rynku żywca. Za tuczniki rolnicy dostają najczęściej od 3 złotych 60 groszy do 3 złotych 90 groszy. Sytuacja zarówno hodowców jak i zakładów mięsnych jest coraz trudniejsza. Jedni i drudzy jak mówią ...
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o przekazanie Stacji Unasiennia Loch na rzecz utworzonej Spółki ,,POLSUS’’ z udziałem hodowców trzody chlewnej i ...
Dziś chcemy porozmawiać o rynku wieprzowiny, który w Polsce funkcjonuje tak, jak w całej Wspólnocie. Nie ma tu bowiem większych różnic między nowymi, a starymi krajami Unii. Wszędzie produkcja wieprzowiny podlega niestety cyklicznym wahaniom cen.
Na rynku śruty sojowej zamieszanie. Nowe dostawy wreszcie dotarły do Polski, ale towaru nie wystarczyło dla wszystkich . Srutę sojową sprzedawano po 1060 złotych za tonę, czyli o 140 złotych taniej niż w ubiegłym tygodniu.
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej wystąpił z wnioskiem do resortu rolnictwa o wprowadzenie niezależnej jednostki prowadzącej obiektywną ocenę poubojową. Obecny stan poubojowej oceny jakości tusz w zakładach mięsnych budzi bowiem ...
Komisja Cenowa w składzie Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS", Związek Polskie Mięso, Krajowa Rada Izb Rolniczych i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP na posiedzeniu w dniu 21 września 2007 r. na podstawie ...