Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

21 września 2007
Rynek wieprzowiny lekko uśpiony. Handel jest niewielki, a ceny żywca stabilne. Na rynku nie ma żywca, a punkty skupu jeżeli, już obsługują, to pojedynczych rolników. Zakłady produkcyjne tłumaczą, że mają odpowiednią ilość mięsa na bieżącą produkcję i spore zapasy.

Zapełnianie chłodni i obciążanie się kosztami, nikomu się nie opłaca, a jak towar będzie potrzebny z zakupami świeżego mięsa nie będzie problemu. Tylko ceny świeżych półtusz wieprzowych w ciągu ostatnich kilku dni spadły o 10 – 15 groszy za kilogram. To dużo i mało, bo za kilogram klasy E wciąż obowiązuje cena ponad 6 złotych.

Na obniżki czekają eksporterzy i te zakłady, które mogłyby zwiększyć moce przerobowe. Ale asortyment jaki mają ochotę kupować na razie raczej nie stanieje. Mowa tu przede wszystkim o schabie, który powinien być o złotówkę tańszy, by sprzedaż ruszyła oraz o drobnych mięsach drugiej klasy.

Elementy wieprzowe                 zł/kg
oferty            zakupu            sprzedaży
schab            13,50 – 14,00        14,70 – 14,80
mięsa drobne kl. II    2,50 – 3,00        3,70 – 5,20

świeże półtusze wieprzowe
ceny transakcyjne zł/kg

kl. E    6,15 - 6,20
kl. U    5,95 - 6,00
kl. R    5,75 - 5,80



POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę