W 2015 r. produkcja komponentów paszowych w krajach Wspólnoty wzrosła zaledwie o 0,2% do 156,1 mln ton.
Informacja została opracowana przez Departament Rynków Rolnych w MRiRW na podstawie danych Ministerstwa Finansów.
W Polsce uprawia się głównie jarą formę jęczmienia, która w ogólnej strukturze zasiewów zbóż zajmuje niewiele ponad 10%. Jęczmień ozimy uprawiany jest jedynie na powierzchni około 200 tys. ha.
Zespół polskich żywieniowców i informatyków z LPDsoft opracował nowy program komputerowy do optymalizacji mieszanek paszowych o nazwie OptiPasz. Program ten przeznaczony jest m.in. dla hodowców, żywieniowców, technologów i jednostek akademickich.
12 krajów, w tym Polska, Francja i Węgry, zaapelowało w liście do komisarza UE ds. zdrowia Tonio Borga o niedopuszczenie do uprawy w UE kukurydzy GMO 1507. Tymczasem KE przekonuje, powołując się na unijne zasady, że nie ma innego wyjścia niż dopuścić ...
W gospodarstwach wyspecjalizowanych w towarowej produkcji mleka, ale też żywca wołowego, podstawowymi paszami są kiszonki. W polskich warunkach jest to najprostsza i najtańsza pasza na cały rok. Kiszonki, jako podstawowy element dawki pokarmowej, ...
Poniżej prezentujemy stanowisko Greenpeace w sprawie nowelizacji ustawy o GMO Nowelizacja polskiego prawa dotyczącego GMO i dostosowanie go do prawa europejskiego są konieczne. Sposób przeprowadzania nowelizacji powinien być jednak spójny z ...
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi - ICPPC zgromadziła już 3275 podpisów pod petycją Nie dla GMO, tak dla dobrej żywności Działacze ICPPC liczą, że uda się im zdobyć 5 tysięcy głosów. Poniżej prezentujemy treść petycji Nie dla ...
Wzrastające ryzyko wystąpienia chorób tropikalnych jest powodowane głównie zmianami klimatycznymi. Dobrym przykładem jest gatunek komarów, tzw. komar tygrysi (Aedes aegypti), który rozprzestrzenienia się w zastraszającym tempie powodując znacznie ...
GMO (ang. Genetically Modified Organisms) są to organizmy, których genom został zmieniony metodami inżynierii genetycznej w celu uzyskania nowych cech fizjologicznych. Geny, czyli fragmenty łańcucha DNA, wprowadzone do organizmu roślinnego lub ...