Labacsil doskonały preparat do zakiszania kukurydzy
Kiszonka z kukurydzy należy z pewnością do najlepszych, najbardziej smacznych pasz objętościowych, która w żywieniu krów może być stosowana przez cały rok. Wiodącą rolę w żywieniu przeżuwaczy kukurydza zawdzięcza zarówno ilości zbieranej z 1 ha energii, jak i możliwością całkowitej mechanizacji uprawy i zbiorów oraz łatwością przechowywania. Najlepszym sposobem konserwacji kukurydzy jest zakiszanie, które przy prawidłowej technice (zbiór, rozdrobnienie, ubicie, okrycie) umożliwia uzyskanie wyśmienitej kiszonki.
1. Efekty stosowania preparatów do zakiszania Sano Labacsil i SanoSilo Mais
Straty podczas zakiszania | spadek o 3-20% |
Strawność substancji organicznej | wzrost 0 1-3% |
Energia | wzrost o 0,2-0,4 MJ NEL/kg s.m. |
Wykorzystanie paszy | wzrost o 5-15% |
Stabilność kiszonki | wzrost o 1-4 dni |
Wydajność krów | wzrost o 1 kg/dzień |
Aby uzyskać dobrą kiszonkę należy:
Nie kosić zbyt wcześnie
W odróżnieniu od traw, kukurydzę nie należy kosić zbyt wcześnie. Najbardziej wartościową częścią kukurydzy jest bowiem ziarno, dlatego kolby powinny stanowić 40-50% świeżej zbieranej masy. Sucha masa zbieranego surowca powinna wynosić około 35%. Co prawda wówczas trzeba kukurydzę dokładniej pociąć (sieczkarnię nastawić na najmniejszą długość cięcia), tak aby dobrze rozdrobnić łodygę i liście oraz uszkodzić większość ziaren. Wówczas większość kawałków będzie miała długość nie większą niż 1 cm. Termin zbioru najlepiej jest ustalić na podstawie rozwoju ziarna, które powinno być w dojrzałości woskowej, począwszy od ciastowatej, aż do początku pełnej. Przy nowych mieszańcach kukurydzy cechujących się długotrwałą zielonością łodyg i liści, aby uzyskać surowiec do zakiszania o zawartości 30-35% s.m. należy zbierać ją kiedy ma prawie w pełni dojrzałe ziarno. Zgniatacze ziarna są wówczas nieodzowne.
Zakiszanie kukurydzy
Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, a niską białka i popiołu
kukurydza jest jedną z najlepiej kiszących się roślin. Mała pojemność
buforowa powoduje, że kukurydza zakisza się sama bez żadnych dodatków,
prawie w każdych warunkach.
Najczęściej stosuje się zakiszanie w pryzmach i silosach przejazdowych,
rzadziej w dołach czy silosach wieżowych. Najbardziej polecane jest zakiszanie
w rękawach foliowych, gdyż odbywa się prawie bez strat, czyli zostają
zachowane wszystkie składniki pokarmowe. System ma jeszcze tę zaletę, że
zakiszanie może odbywać się praktycznie w każdym miejscu, np. blisko obory.
Bardzo ważny jest czas napełniania silosu, który jak wspomniano powinien być
jak najkrótszy (1-3 dni). Ważne jest również stworzenie warunków
beztlenowych dla rozwoju bakterii fermentacji mlekowej. W tym celu należy
kukurydzę dobrze ugnieść, wykorzystując do tego najcięższe ciągniki bez kół
bliźniaczych. A następnie przykryć folią, najlepiej dwiema warstwami.
Najpierw szczelnie przylegająca folia cienka o grubości 0,04 mm, a następnie
w celu pełnej ochrony folia o grubości 0,2 mm. Nie można stosować tylko
jednej folii, gdyż folia cienka charakteryzuje się małą wytrzymałością (łatwo
ją przebić) i większą przenikalnością gazów. Natomiast folia grubsza zbyt
słabo przylega do zakiszonego surowca i nie stwarza całkowicie warunków
beztlenowych, potrzebnych do rozwoju bakteriom fermentacji mlekowej. Folie należy
zabezpieczyć przed porwaniem przez wiatr kładąc na nią najlepiej specjalną
siatkę obciążającą, względnie tradycyjnie zużyte opony. Ze względu na możliwość
późniejszego zanieczyszczenia kiszonki nie jest zalecane obsypywanie silosu
warstwą ziemi.
Tak więc ugniecenie i przykrycie decydują o przebiegu fermentacji. Jeżeli
zakiszany surowiec będzie miał nadal styczność z tlenem, to wówczas
prowadzi to do zużywania cukru na oddychanie tlenowe i do powstawania niepożądanych
produktów takich jak dwutlenek węgla i kwas octowy oraz do zagrzewania się
kiszonki.
Sano Labacsil i Sanosilo Mais przy kiszeniu kukurydzy
Jak już wspomniano kukurydza należy do roślin bardzo dobrze się zakiszających, nawet bez dodatku preparatów do zakiszania. Jednak wówczas często uzyskuje się kiszonki słabej jakości. W wielu badaniach wykazano, że dodatek preparatów kiszonkarskich znacznie poprawia wartość pokarmową kiszonki i zabezpiecza przed stratami składników pokarmowych. Sano oferuje producentom dwa preparaty: biologiczny (inokulant) Labacsil oraz chemiczny SanoSilo Mais. Preparat biologiczny stosowany jest w formie płynnej (torebeczka rozpuszczona w 30 l wody wystarcza na 50 ton zakiszanej kukurydzy), natomiast preparat chemiczny występuje w formie stałej w postaci proszku. Stosowanie preparatów kiszonkarskich Labacsil i Sanosilo Mais zapewnia:
Cechy dobrej kiszonki
Dobra kiszonka z kukurydzy powinna charakteryzować się swoistym, aromatycznym, lekko chlebowym, przyjemnie kwaskowym (nie ostrym) zapachem. Konsystencja i barwa powinna być niezmieniona, czyli kiszonka powinna wyglądać tak jak materiał wyjściowy. Liście i łodygi powinny być dobrze widoczne, bez zanieczyszczeń i pleśni. Jeżeli pojawi się widoczna pleśń, to takiej kiszonki nie można skarmiać. Czyli dobra kiszonka powinna wyglądać na tyle apetycznie, abyśmy mogli ją sami spróbować. Jeżeli nie możemy tego zrobić, to również taka kiszonka nie nadaje się dla krów. Kiszonkę o gorszej jakości i niższej wartości pokarmowej można przeznaczyć dla opasanych buhajów. Ocenę jakości kiszonki można dokonać według klucza DLG oraz dodatkowo wykonać analizy chemiczne. Parametry jakościowe dobrej kiszonki z kukurydzy przedstawiono w tab. 2. Należy jednak pamiętać, że przez samo badanie jakość kiszonki nie będzie lepsza! Dlatego wcześniej trzeba zrobić wszystko, aby wyprodukować dobrą kiszonkę, gdyż popełnione błędy rzadko dadzą się później zniwelować.
2. Parametry dobrej kiszonki z kukurydzy
Zawartość suchej masy | % | >35 |
Energia netto laktacji | MJ/kg s.m. | >6,5 |
Białko ogólne | % s.m. | 10-11 |
Włókno | % s.m. | <25 |
Popiół | % s.m. | <10 |
Substancja organiczna | % s.m. | >90 |
Wartość pH | % s.m. | <4,5 |
Kwas octowy | % s.m. | <1,0 |
Kwas masłowy | % s.m. | 0 |
Amoniak w N-całkowitym | % | <10 |
Alkohol | % s.m. | <1,0 |
Podsumowanie
Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich podanych zasad i zastosujemy
preparat do zakiszania kukurydzy Sano Labacsil lub Sanosilo Mais,
to już po kilku tygodniach możemy być pewni, że uzyskaliśmy doskonałej
jakości kiszonkę, która nie tylko będzie chętnie zjadana, ale także
zagwarantuje wzrost wydajności krów. Rachunek ekonomiczny jest tu bardzo
prosty. Koszt preparatu Sano Labacsil na 10 ton zjadanej w ciągu roku kiszonki
z kukurydzy wynosi tylko 30 zł. Natomiast przy wzroście wydajności o 1 kg
mamy rocznie o 300 l mleka więcej. A więc relacja nakładów do zysku może
wynieść prawie 1:10. Nawet gdyby było 1 : 5, to i tak jest to niezwykle opłacalne.
Czy można zrobić lepszy interes? Tylko z Sano inwestując niewiele można tak
wiele zyskać.
(rk)