Fasola należy do najbardziej popularnych produktów spożywczych w Wielkiej Brytanii. W kraju jednak panuje nieodpowiednie środowisko, przez co ziarna są uprawiane poza krajem oraz importowane głównie z Kanady. Z tych powodów naukowcy planują zmodyfikować genetycznie ziarna fasoli tak, aby można było je hodować na Wyspach Brytyjskich.
Zadanie zostało podjęte przez naukowców z Uniwersytetu w Warwick, którzy chcą wykorzystać technologię sekwencjonowania genetycznego, dzięki czemu będą mogli zrozumieć które cechy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju ziarn fasoli na terenie Wielkiej Brytanii. Plan może jednak okazać się niezwykle trudny ze względu na warunki pogodowe, jakie panują w tym kraju a jeśli społeczeństwo, które zdaje sobie sprawę z zagrożenia jakie niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie (GMO) sprzeciwi się temu, naukowcy może zrezygnują ze swoich zamiarów.
Eric Holub, który zajmuje się genetyką roślin i jest kierownikiem tego projektu powiedział, że ostatecznym celem jest stworzenie fasoli, która będzie mniej wrażliwa na zimno we wiosnę, bardziej odporna na powszechnie występujące choroby w okresie letnim oraz gotowa do zbioru na początku września. Dzięki najnowszym technologiom sekwencjonowania DNA będą mogli zapewnić nowe odmiany fasoli. Holub ma nadzieję, że już w niedalekiej przyszłości rozpoczną się testy we współpracy z brytyjskimi rolnikami które wykażą czy fasola GMO będzie się nadawać do produkcji.