Francuscy rolnicy mają problem z epidemią ptasiej grypy. Według tamtejszych władz od listopada 2015 r. do połowy stycznia br. odnotowano 69 ognisk wysoce zjadli...
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z prezesem Polsko-Amerykańskiej Rady Biznesu Erikiem Stewartem.
Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym tygodniu realizacji mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny (od 4 do 8 stycznia br.), naj...
W 2016 roku kraje unijne dysponować będą budżetem w wysokości ponad 111 mln euro na działania w zakresie promocji produktów rolnych i rolno-spożywczych. Docelowo w 2019 roku kwota wsparcia wynieść ma 200 mln euro. Fundusze posłużą do realizacji kampanii informacyjnych prowadzonych poza obszarem Unii Europejskiej oraz wewnątrzunijną promocję produktów regionalnych.
Właśnie rozpoczyna się kampania wizerunkowa polskiej marki Olewnik. Celem kampanii jest zwiększenie rozpoznawalności marki do skali ogólnopolskiej przez pryzmat jej unikalnej filozofii i wartości. Jej pierwszą odsłonę można zobaczyć w spocie ...
Chwila wytchnienia sprzed tygodnia to już historia. Nad rynkiem wieprzowiny po raz kolejny zebrały się ciemne chmury. Ceny spadają, a kontrahentów jak nie było tak nie ma. Jeśli były momenty, że większą ilość mięsa udawało się wyeksportować, to ...
Pod takim hasłem odbyło się I Forum Sektora Wołowiny zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Spotkanie było okazją do dyskusji organizacji branżowych, zakładów przetwórczych, hodowców oraz instytucji rządowych i ...
Polski przemysł mięsny dysponuje najnowocześniejszymi technologiami, jednak ma problem z pełnym wykorzystaniem mocy produkcyjnych, bo firmom z branży brakuje rynków zbytu. Zakładom przetwórczym coraz trudniej też znaleźć wykształconych specjalistów, ...
Zgodnie z ogłoszonymi 1 stycznia wytycznymi polskich władz, które wynikają z dostosowania się do unijnej dyrektywy, zużycie energii powinno zostać stopniowo zredukowane do 2021 r. Najszybciej powinna poprawić się energooszczędność budynków ...