Polskie kurczaki podbijają światowe rynki - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak wyliczyli eksperci IERiGŻ w okresie dziewięciu miesięcy ubiegłego roku sprzedano za granicę o 14,6 proc., czyli o 75 tys. ton więcej mięsa drobiowego niż w roku poprzednim.
Produkcja na eksport stanowiła 34 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w dużych i średnich zakładach w naszym kraju.
W samym październiku ubiegłego roku sprzedaż zagraniczna zwiększyła się o 3,7 proc. w porównaniu z analogicznym miesiącem poprzedniego roku i o 14 proc. w porównaniu do września.
Jak podkreślają eksperci Instytutu sprzedaż zagraniczna była głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji żywca drobiowego.
Dodają, że eksport drobiu z Polski rozwija się bardzo dynamicznie, przy czym postępuje korzystna dywersyfikacja rynków zbytu.
(PAP)