Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska wołowina - wołowina z przyszłością

24 grudnia 2015
Pod takim hasłem odbyło się I Forum Sektora Wołowiny zorganizowane przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Spotkanie było okazją do dyskusji organizacji branżowych, zakładów przetwórczych, hodowców oraz instytucji rządowych i reprezentujących handel na temat bieżącej sytuacji sektora i możliwości jego rozwoju.

       


Konsument poszukuje produktu atrakcyjnego, łatwego w przygotowaniu, o dobrej relacji jakości do ceny. A branża wołowa powinna poszukiwać nowych sposobów na wyróżnienie się na rynku i kreowanie mody na to mięso w Polsce z uwagi na duży niewykorzystany potencjał, jaki jest w rynku krajowym. Ważnym aspektem jest podnoszenie opłacalności produkcji i konkurencja na rynku światowym nie poprzez najniższą cenę, ale przede wszystkim poprzez wysoką jakość w tym gwarantowaną systemami jakości. Zdobywanie rynków muzułmańskich jest dużym wyzwaniem dla przetwórców i eksporterów wołowiny w aktualnym stanie prawnym, ale należy ten wysiłek podejmować przy wsparciu rządu. Do zmiany prawa w zakresie uboju sektor będzie w dalszym ciągu dążyć. Poszukiwanie nowych rynków zbytu dla polskiej wołowiny to tylko jedna z możliwości rozwoju.

Bardzo ważna jest również współpraca nauki z praktyką i prowadzenie badań nad rozwiązywaniem aktualnych problemów dla zwiększenia skali innowacyjności w poprawie efektywności, marketingu, konkurencyjności. Tym bardziej, że w kolejnej perspektywie unijnej na lata 2014-2020 środki na prace badawcze będą pięciokrotnie wyższe. Polski sektor wołowiny zauważył we wdrażaniu innowacji takich jak np. produkcja w systemach jakości, metody obiektywnej klasyfikacji EUROP z wykorzystaniem technologii analizy obrazu czy  szeroko rozumiana standaryzacja elementów wołowych, w tym w szczególności zgodnie z tłumaczoną właśnie na język polski normą UNECE. Wydłużanie okresu trwałości mięsa wołowego poprzez doskonalenie procedur kontroli jakości daje szansę podniesienia cen na polską wołowinę w eksporcie. To tylko niektóre tematy i wnioski, jakie zostały poruszone podczas Forum.

Dyskusję prowadził gospodarz i główny organizator – prezes PZPBM Jerzy Wierzbicki, który uważa, że „nie ma powodu, żeby polska wołowina nie miała być najlepsza w Europie. Nasz eksport jest na poziomie Kanady, która zajmuje siódmą pozycję w światowych rankingach. Jednak ciągle mamy problem niskiej ceny uzyskiwanej za wołowinę, która jest znacznie poniżej europejskiej średniej. To z pewnością jedno z naszych wyznań na kolejne lata.”

I Forum Sektora Wołowiny to okazja do wypracowania wspólnego, mocnego głosu branży, która potrzebuje integracji i silnej reprezentacji. Podczas sesji panelowych dyskutowano o możliwościach wsparcia sektora wołowiny ze strony państwa, omawiano główne problemy i możliwości ich rozwiązania, przekonywano o potrzebie wzmocnienia współpracy nauki z przemysłem, dokonywaniu zmian w łańcuchu dostaw i w systemie standaryzacji elementów wołowych. Zaś panel podsumowujący odbywał się pod hasłem „Sektor wołowy polską inteligentną specjalizacją”.

Ważnym elementem Forum była prelekcja eksperta do spraw jakości – Roda Polkinghorne’a. Australijczyk podzielił się swoimi doświadczeniami i zaprezentował MSA (Meat Standard Australia) – najdynamiczniej rozwijający się system klasyfikacji jakości mięsa wołowego na świecie. Przedstawił również sprawozdanie z audytu, jaki został przeprowadzony w polskich zakładach w ramach projektu naukowego ProOptiBeef prowadzonego przez Zrzeszenie w ramach konsorcjum z SGGW w Warszawie i UWM w Olsztynie.

Drugi dzień Forum to cześć warsztatowa, na której hodowcy, przetwórcy oraz dystrybutorzy prowadzili w grupach dyskusje na temat najważniejszych zagadnień związanych z modelem biznesowym dla sektora wołowiny.

I Forum Sektora Wołowiny za nami. Spotkanie potwierdziło, że branża mięsna potrzebuje integracji i wypracowania wspólnego stanowiska, ponad podziałami.  


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę