W minionym tygodniu utrzymała się spadkowa tendencja notowań wieprzowiny. To wynik zwiększonej podaży żywca oraz korzystniejszych relacji cenowych na mięso z importu.
Po żniwach rolnicy dostarczają do skupu coraz więcej tuczników. Większa podaż surowca wpłynęła na obniżenie cen. Półtusze wieprzowe kl. R oraz elementy: szynka, schab, łopatka, karkówka potaniały o 3-4 proc. Zwiększył się import po korzystniejszych cenach, gdyż tańsze jest euro.
Nie zmieniły się notowania tanich mięs wieprzowych. Na te surowce jest ostatnio duży popyt na rynku krajowym i na eksport. Odbiorcy z Białorusi, Ukrainy kupują słoninę, tłuszcze drobne, skórki.
Droga jest wołowina, a zapotrzebowanie na to mięso utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie. Potaniał drób. W niewielkim stopniu dotyczy to jednak mięs, które kupowane są do dalszego przetwórstwa.