Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zwiększona podaż żywca

12 września 2005

W minionym tygodniu utrzymała się spadkowa tendencja notowań wieprzowiny. To wynik zwiększonej podaży żywca oraz korzystniejszych relacji cenowych na mięso z importu.

Po żniwach rolnicy dostarczają do skupu coraz więcej tuczników. Większa podaż surowca wpłynęła na obniżenie cen. Półtusze wieprzowe kl. R oraz elementy: szynka, schab, łopatka, karkówka potaniały o 3-4 proc. Zwiększył się import po korzystniejszych cenach, gdyż tańsze jest euro.

Nie zmieniły się notowania tanich mięs wieprzowych. Na te surowce jest ostatnio duży popyt na rynku krajowym i na eksport. Odbiorcy z Białorusi, Ukrainy kupują słoninę, tłuszcze drobne, skórki.

Droga jest wołowina, a zapotrzebowanie na to mięso utrzymuje się na stałym, niewielkim poziomie. Potaniał drób. W niewielkim stopniu dotyczy to jednak mięs, które kupowane są do dalszego przetwórstwa.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę