Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rosną ceny mięsa

4 marca 2005

I znowu rosną ceny mięsa, ale ci których ta sytuacja może cieszyć, powinni wiedzieć, że to tylko chwilowa sytuacja - mówią maklerzy. Za dwa tygodnie mogą znowu nadejść obniżki.

Ale na razie są duże problemy z zakupem żywca wieprzowego, a w konsekwencji półtusz. Wzrost cen od czwartku był od 20 do 30 gr. za kilogram. Za półtusze w klasie R trzeba zapłacić minimum 5,60 zł. Klasa E jest przynajmniej o 50 gr. droższa.

Kurs euro nadal odstrasza eksporterów, podobnie jak utrudnienia w handlu ze wschodem. Ukraina zmienia przepisy eksportowe i na granicy jest tak wielki bałagan, że nikt nie wie jak odprawiać transporty. W związku z tym na ostatnich przetargach mrożone półtusze wieprzowe w ogóle nie znajdują nabywców.

Kurs europejskiej waluty sprzyja za to importerom. Powoli pojawia się coraz więcej ofert wieprzowiny, a ceny w porównaniu z krajowymi są bardzo atrakcyjne - mówi Barbara Węgiel z giełdy Netbrokers w Krakowie.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę