Kujawsko-Pomorska Izba Rolnicza wysunęła pomysł utworzenia Spółdzielni Mięsnej dla producentów wyłącznie trzody chlewnej z woj. kujawsko-pomorskiego.
Stefan Kiczyński z brodnickiego oddziału Izby Rolniczej wyjaśnia założenia
inicjatywy – Rolnicy wstępujący do spółdzielni deklarują odpowiednie udziały,
których wielkość zależy od ilości zakontraktowanej do sprzedaży trzody chlewnej.
Chcemy, żeby ta inicjatywa zaowocowała budową własnego, dużego zakładu
przetwórczego, o zdolności do pięciu tysięcy sztuk trzody chlewnej na dobę. Aby
tak się stało, musimy mieć gwarancję producentów na ponad milion sztuk trzody
chlewnej rocznie.
Pomysłodawcy tego przedsięwzięcia uważają, że jest
to ostatnia szansa na wybudowanie własnego zakładu przetwórstwa mięsnego zanim
napłynie do nas obcy kapitał z Unii Europejskiej. W tej właśnie sprawie odbywają
się zabrania zainteresowanych w powiecie brodnickim.