Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny mięsa owczego będą rosły

30 czerwca 2010
Większość krajów Unii spodziewa się wzrostu cen mięsa owczego w 2010 roku ze względu na kontynuację spadkowej tendencji w pogłowiu owiec u głównych producentów - informuje FAMMU/FAPA.
W br. obniży się także konsumpcja tego gatunku mięsa w krajach Wspólnoty. Oczekuje się, że spożycie jagnięciny we Francji w 2010 roku utrzyma się na poziomie zeszłorocznym, wynosząc 232 tys. ton. Produkcja netto tego gatunku mięsa spadnie jednak o 2 proc. do 106,4 tys. ton, co wymusi wzrost importu o 1 proc. do 135,1 tys. ton.

W Niemczech spożycie mięsa owczego obniży się o 6 proc. do 69,7 tys. ton. W Wielkiej Brytanii produkcja netto spadnie o 6 proc. do 285 tys. ton, natomiast import zwiększy się o 4 proc. do 120 tys. ton. W 2010 roku eksport mięsa owczego z Wielkiej Brytanii obniży się o 4 proc. do 90 tys. ton.

Można oczekiwać, że pomimo spadku spożycia mięsa owczego, malejąca produkcja, wpłynie w rezultacie na wzrost cen tego gatunku mięsa w Unii. W grudniu 2009 roku pogłowie owiec w krajach UE (dane niepełne) obniżyło się o 2 proc. do 66,2 mln sztuk.



POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę