Większość krajów Unii spodziewa się wzrostu cen mięsa owczego w 2010 roku ze względu na kontynuację spadkowej tendencji w pogłowiu owiec u głównych producentów - informuje FAMMU/FAPA.
W br. obniży się także konsumpcja tego gatunku mięsa w krajach Wspólnoty. Oczekuje się, że spożycie jagnięciny we Francji w 2010 roku utrzyma się na poziomie zeszłorocznym, wynosząc 232 tys. ton. Produkcja netto tego gatunku mięsa spadnie jednak o 2 proc. do 106,4 tys. ton, co wymusi wzrost importu o 1 proc. do 135,1 tys. ton.
W Niemczech spożycie mięsa owczego obniży się o 6 proc. do 69,7 tys. ton. W Wielkiej Brytanii produkcja netto spadnie o 6 proc. do 285 tys. ton, natomiast import zwiększy się o 4 proc. do 120 tys. ton. W 2010 roku eksport mięsa owczego z Wielkiej Brytanii obniży się o 4 proc. do 90 tys. ton.
Można oczekiwać, że pomimo spadku spożycia mięsa owczego, malejąca produkcja, wpłynie w rezultacie na wzrost cen tego gatunku mięsa w Unii. W grudniu 2009 roku pogłowie owiec w krajach UE (dane niepełne) obniżyło się o 2 proc. do 66,2 mln sztuk.