Ostry atak zimy w Hiszpanii i Włoszech spowodował spore straty u producentów w tych krajach. Skutek dla polskiego importu taki, że zmniejszyła się podaż importo...
Po feriach zimowych rozpoczną się dostawy porcji owocowo-warzywnych w ramach administrowanego przez ARR programu „Owoce i warzywa w szkole”. W programie ucz...
W roku 2016 Ukraina zdecydowanie zwiększyła import bananów–w omawianym okresie aż o 31,6% do wolumenu 192,0 tys. ton. Około 82% łącznych dostaw to banany ekwa...
Polski program „Czas na jabłka z Europy” znalazł się na liście programów dotyczących promocji produktów rolnych, które mogą zostać sfinansowane z funduszy...
W sezonie 2015/2016–okres liczony od 1 września 2015 roku do dnia 31 sierpnia 2016 roku–kraje unijne wydały rekordową sumę na import różnego rodzaju sałat. W su...
Prawdziwy, naturalny cydr powstaje z soku jabłkowego poddanego fermentacji; smak cydru zależy m.in. od odmian jabłek, stopnia ich dojrzałości, rodzaju dro...
Według najnowszych danych w roku 2015 łączny wolumen światowego eksportu winogron deserowych wyniósł 4,281 mln ton wobec 4,219 mln ton w roku...
Każdy producent i przedsiębiorca wyrabiający wino jest zobowiązany do złożenia deklaracji o zbiorach winogron, produkcji wina lub moszczu winogronowego. Nal...
Już po raz ósmy w Polsce realizowany jest program „Owoce i warzywa w szkole”. Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest...
Według danych IERiGŻ w 2015 roku produkcja jabłek w Polsce wyniosła 3,17 mln ton, w porównaniu do 3,2 mln ton w poprzednim roku. Od początku rozwoju polskiego...