W roku 2016 Ukraina zdecydowanie zwiększyła import bananów–w omawianym okresie aż o 31,6% do wolumenu 192,0 tys. ton. Około 82% łącznych dostaw to banany ekwadorskie, a około 10,5% kolumbijskie i reszta to owoce z Kostaryki.
Również we wspomnianym 2016 roku o niecałe 26% wzrósł import owoców cytrusowych–w sumie przez cały rok sprowadzono ich 292,0 tys. ton. Największe ilości cytrusów pochodziły z Turcji (około 60% dostaw) oraz z Egiptu czy Hiszpanii. Zdecydowanie więcej zakupiono także jabłek i gruszek–o 51% w stosunku do roku wcześniejszego–łącznie 28,9 tys. ton. W zakupach dominowały owoce z Polski–około 87% udział w imporcie i Holandii. Ponadto około 30,0 tys. ton to import owoców pestkowych, w tym głównie moreli, brzoskwiń i śliwek–tych wszystkich sprowadzono o ponad 54% więcej niż w roku 2015. Najwięcej tych produktów dostarczyła Grecja, Hiszpania oraz Turcja.
Nie tylko import owoców odnotował w minionym roku wzrost na Ukrainie. Zdecydowanie lepsze wyniki osiągnęli także ukraińscy eksporterzy owoców i warzyw. Znaczący, czterokrotny wzrost dotyczył kapusty, trzykrotny słodkiej papryki, dwukrotny ogórków, o 50% więcej wysłano pomidorów. Przede wszystkim wzrost eksportu produktów ogrodnictwa dotyczył kierunku unijnego, w przypadku owoców cztery razy więcej na unijny rynek skierowano jagód i borówek, o 1/3 więcej arbuzów czy melonów.
Ponadto z roku na rok wzrasta wysyłka z Ukrainy takich produktów jak czosnek, bakłażany czy cukinia.
FAMMU/FAPA na podst.: Fruitinform