Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jak powstaje cydr

11 stycznia 2017
Jak powstaje cydr
PAP / Wojciech Pacewicz

Prawdziwy, naturalny cydr powstaje z soku jabłkowego poddanego fermentacji; smak cydru zależy m.in. od odmian jabłek, stopnia ich dojrzałości, rodzaju drożdży, jakie zostaną użyte do produkcji - mówi PAP Tomasz Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

"Prawdziwy, naturalny cydr powstaje z soku jabłkowego. Należy rozdrobnić jabłka, wycisnąć je na prasie i poddać fermentacji" - opowiada Solis. Do fermentacji mogą zostać użyte tzw. dzikie drożdże, które w naturalny sposób występują na każdych owocach czy są obecne w powietrzu; sok jabłkowy można też zaszczepić szlachetnymi, specjalnymi cydrowymi bądź winiarskimi drożdżami.

Tomasz Solis podkreśla, że proces fermentacji jest skomplikowany, uzależniony od wielu czynników, a ambicją producentów cydru jest produkcja napoju wysokiej klasy. "By był to napój wysokiej klasy musi być zrobiony zgodnie ze sztuką i tak jak wina, które osiągają najwyższe ceny, nie powstaje w masowej produkcji" - tłumaczy. Jak dodaje, cydr w każdym sezonie jest inny, bo "zawartość cukru i aromatu w owocach, zależnie od roku, pogody jest różna".

Przedstawiciel Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru podkreśla, że tradycja produkcji tego napoju w Polsce sięga XVI- XVII wieku, ale w okresie socjalizmu zanikła. "Dzisiaj odbudowujemy jego markę" - dodaje.

Solis podkreśla, że w Normandii czy Asturii, produkcja cydru ma wieloletnią tradycję w oparciu o stare odmiany, które były specjalnie selekcjonowane. Doświadczenie polskich producentów jest dużo mniejsze. "Musimy znaleźć te jabłka, które nadają się do produkcji cydru, te które są najbardziej wartościowe, czyli te o wysokiej kwasowości, te które zawierają dosyć dużo cukru - bo chodzi zarówno o zawartość alkoholu - i te które mają aromaty" - zaznacza.

Zapewnia jednak, że biorąc pod uwagę fakt, że polskie jabłka są uważane za jedne z najlepszych na świecie, także polski cydr ma szansę osiągnąć rozpoznawalną pozycję na rynku.

(PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę