Tegoroczna kampania cukrownicza w UE przebiega pod dyktando znacznie lepszych warunków pogodowych, niż miało to miejsce rok wcześniej, i dlatego należy spo...
Kraje Afryki są największymi dostawcami cukru do Polski - wynika z publikacji Agencji Rynku Rolnego.
Grupa Südzucker wraz z plantatorami buraków cukrowych w Niemczech, Francji i Polsce uzyskała certyfikat REDcert2, potwierdzając tym samym, że prowadzone przez...
Władze egipskie zawiesiły z dniem 10 listopada 2016 roku 20% cło importowe na cukier biały. Zawieszenie cła potrwa do 30 maja 2017 roku. Decyzja ma wesprzeć pry...
Maleje spożycie cukru, a powodem są jego wysokie ceny - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
We wrześniu 2016 roku indeks cen żywności FAO zyskał 2,9%, wzrastając do 170,9 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 10%. Po lipcowej korekcie...
Indonezyjski rząd rozważa zmiany w systemie licencji importowych, którego skutkiem miałoby być ich zniesienie dla niektórych produktów i zastąpienie ich klasy...
Platts Kingsman (PK) zrewidował swoje szacunki światowego deficytu cukru. Zarówno dla zakończonego niedawno sezonu 2015/16, jak i dla nowo rozpoczętego zostały ...
Komisja Europejska poinformowała, że w 39 tygodniu 2016 roku w ramach tradycyjnego zaopatrzenia dla rafinerii sprowadzono do UE 34,9 tys. ton cukru.
Cukier drożeje na rynku krajowym i na giełdach zagranicznych. Powodem wzrostu cen jest przede wszystkim poprawa koniunktury na świecie. W lipcu br. kilogram pa...