Platts Kingsman (PK) zrewidował swoje szacunki światowego deficytu cukru. Zarówno dla zakończonego niedawno sezonu 2015/16, jak i dla nowo rozpoczętego zostały one podniesione.
PK zaznaczył, że łączne podniesienie deficytu o 770 tys. ton to głównie skutek mniejszej, niż wcześniej oczekiwano, produkcji cukru w Brazylii. Produkcja cukru w Brazylii została zmniejszona o prawie milion ton, ale w USA podniesiono ją o ponad 300 tys. ton. Firma nie wyklucza dalszej rewizji światowego deficytu cukru właśnie ze względu na niepewną sytuację w Brazylii.
Platts Kingsman oszacował globalny deficyt cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) na 5,21 mln ton (o 200 tys. ton więcej wobec poprzedniej prognozy), a w sezonie 2016/17 na 6,45 mln ton (więcej o 570 tys. ton wobec poprzedniej prognozy). W relacji rocznej światowy deficyt cukru wzrośnie o 24% lub 1,24 mln ton.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 13 szacunków deficytu wynosi-7,6 mln ton. Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana 12 szacunków wynosi-7,0 mln ton. Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,1 mln ton.
FAPA/FAMMU na podst. Reuters