Polska wieprzowina będzie oznakowana symbolem jakości
17 sierpnia 2009
Po wołowinie teraz przyszła pora na wieprzowinę. Hodowcy tuczników wspólnie z zakładami mięsnymi powołują system kontroli jakości mięsa. Symbolami PQS, od angielskiego Pork Quality System, chcą znakować mięso ponadprzeciętnej jakości. Liczą, że polscy konsumenci chętniej po nie sięgną. Inicjatywa ma także powstrzymać import taniego mięsa z Niemiec czy Hiszpanii.
Na pierwszy rzut oka nie do odróżnienia. Tym bardziej, że cena prawie taka sama. Wieprzowina z importu choć gorszej jakości sprzedaje się tak samo jak krajowa. Wszystko przez konsumencką nieświadomość – tłumaczą eksperci, bo mięso jest praktycznie nie oznakowane. Polscy hodowcy i przetwórcy chcą to jednak zmienić. Nie chodzi tu o obowiązek znakowania importowanej wieprzowiny, a polskiej. Symbol PQS pojawi się na opakowaniach z krajowym mięsem. Konsumentowi da to jasny sygnał, że ma do czynienia z dobrym jakościowo produktem.
Na systemie zyskają nie tylko konsumenci, ale i cała branża mięsna. Producenci liczą, że kosztem importowanej - wzrośnie spożycie krajowej wieprzowiny. Najbardziej opłaci się to jednak hodowcom. Uczestnictwo w systemie jakości pozwoli na sprzedaż tuczników po znacznie wyższych cenach.