Biomasa to nieszkodliwe dla środowiska, odnawialne źródło energii. Jej największą zaletą jest zerowy bilans emisji dwutlenku węgla (CO2), uwalnianego podczas spalania biomasy, a także niższa niż w przypadku paliw kopalnych emisja dwutlenku siarki ...
Nie zdajemy sobie sprawy, zwłaszcza gdy codziennie używamy czystej wody, że zasoby wody słodkiej na naszej planecie są już na wyczerpaniu. Jeśli utrzyma się obecne tempo zużycia wody, to za 23 lata aż 2/3 światowej populacji, czyli ok. 5,5 mld ludzi ...
W 2010 roku 10 procent wytwarzanego prądu musi być ekologiczne, czyli pochodzić ze źródeł odnawialnych - już za roku dystrybutorzy zaczną płacić kary za brak zielonej energii. Dlatego urzędnicy kuszą inwestorów unijnymi dopłatami, upraszczają ...
Jak czytamy w ,,Gazecie Prawnej", przedsiębiorcy produkujący baterie będą finansować nie tylko zbiórkę zużytych ogniw, ale także ekologiczne kampanie edukacyjne. Od przyszłego roku przedsiębiorcy mają przeznaczać 0,1 proc. swoich przychodów na ...
Aż czterdzieści procent energii zużywanej w Europie przeznacza się na zasilanie i ogrzewanie budynków. Ogromne oszczędności mamy tu wprost na wyciągnięcie ręki. Posłowie z komisji Przemysłu i Energii, ITRE poparli niedawno propozycję, by budynki ...
Przechlewo, 15 kwietnia 2009 r: Dzisiaj w miejscowości Koczała, w województwie pomorskim, odbyło się uroczyste otwarcie nowej biogazowni rolniczej. W uroczystości wzięli udział miedzy innymi Ambasador Królestwa Danii w Polsce Hans Michael ...
Czy w Unii Europejskiej rozgorzeje nowa wojna o genetycznie modyfikowane rośliny? Niewykluczone, bo wczoraj niemiecki rząd podjął decyzję o zakazie uprawy kukurydzy MON 810.
Koalicja Klimatyczna wystosowała apel o wpisanie do ustawy medialne obowiązku promowania ochrony środowiska oraz ształtowania proekologicznych postaw przez publiczne środki masowego przekazu. 2 kwietnia 2009 r. apel został wysłany do Komisji Kultury ...
Hiszpania:20% wzrost przedaży produktów ekologicznychSprzedaż produktów ekologicznych w Hiszpanii wykazuje pozytywny trend (wzrost 15-20 proc.), a przewidywania mimo kryzysu są optymistyczne.
Wielu z nas zadaje sobie dzisiaj pytanie jakie mogą być w przyszłości skutki ciągłego niszczenia środowiska naturalnego, które nas otacza i które jest rezerwuarem naszej żywności.