Komentarz do raportu organizacji Compassion In World Farming Polska „KONIEC EPOKI KLATKOWEJ ŚLEDZTWO NA FERMACH LOCH (2022) ”. Jako inicjatywa #HodowcyRazem...
Musimy być przygotowani na sytuacje kryzysowe i inwestować w nowoczesne rozwiązania Bezpieczeństwo żywnościowe w kontekście wojny w Ukrainie, a także ogrom...
Dietetycy zalecają, by spożywać filiżankę dziennie owoców jagodowych W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aro...
Zapewnienie konsumentom zdrowszej żywności, a zarazem uczynienie jej produkcji bardziej przyjazną dla zwierząt – to jedno z założeń strategii „Od pola do stołu”...
W dniach 6 i 7 lipca 2022 roku Sejm RP rozpatrywał projekt zmian w kodeksie karnym, przewidującym między innymi wprowadzenie do ustawy przepisów dotyczących prz...
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) rozpoczęło nabór wniosków o dofinansowanie w I konkursie w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzw...
Aktualnie kukurydza znajduje się w fazie wydłużania pędu – jeszcze przed wiechowaniem. Można było już poczynić pierwsze obserwacje polowe dotyczące wigoru począ...
Umowa handlowa między UE a Nową Zelandią została podpisana: w ofierze złożono sektor mleka, baraniny i wołowiny Nowa Zelandia i Unia Europejska osiągnęły ...
Zmiana dyrektywy w sprawie zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin (SU - 2009/128/WE) była z niecierpliwością oczekiwana przez wspólnotę rolniczą UE. D...
Koniec roku może przynieść powrót do zwyżek cen. Od miesiąca ceny ropy naftowej spadają, a wraz z nimi ceny paliw w polskich rafineriach i na stacjach benzynowy...