Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków tak poważnie, jak bezpieczeństwo militarne czy energetyczne. Raport jest kompleksową opowieścią o kondycji polskiego rolnictwa, wraz ze zbiorem rekomendacji.
Niniejsza publikacja (zobacz TUTAJ) jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak prowadzić odpowiednią politykę zapewniającą obywatelom dostęp do dobrej jakości żywności krajowego pochodzenia, wspierając jednocześnie krajowych producentów i ich ekspansję na rynki zagraniczne i nie zatracając przy tym lokalnego, tradycyjnego charakteru produkcji rolnej.
Rozdział pierwszy koncentruje się na kwestiach związanych z bezpieczeństwem i samowystarczalnością żywnościową – czyli tym, czy w razie kryzysu Polska „jest w stanie się wykarmić”. Rozdziały drugi i trzeci opisują polski łańcuch żywnościowy wraz z jego przemianami od czasu reformy rolnej lat 40. XX wieku. Rozdział czwarty ma charakter rekomendacyjny. Wskazuje on z jednej strony wizję zrównoważonego rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego – jak znaleźć złoty środek między rynkiem a ojcowizną, między globalną ekspansją a rodzinnym charakterem polskiego rolnictwa. Przede wszystkim jednak proponuje alternatywne metody ochrony oraz wsparcia krajowych producentów żywności w dobie postępującej konsolidacji i internacjonalizacji jej produkcji w czterech głównych obszarach: bezpieczeństwa i stabilności, integracji sektora, silnych i efektywnych instytucji publicznych, a także zrównoważonego rozwoju i charakteru przemian na polskiej wsi.
Kluczowym wnioskiem płynącym z rozdziału czwartego jest konieczność większego zaangażowania sektora publicznego w ramach łańcucha żywnościowego i konieczność zerwania z prowadzoną w ostatnich dekadach polityką państwa jako „nocnego stróża”. Wyzwań jest wiele, lecz szans jeszcze więcej. To, czy polska wieś i rolnictwo zachowają swój tradycyjny charakter, czy Polska rzeczywiście będzie mieć szanse zostać „spichlerzem świata”, a także wiele innych kwestii stoi dziś pod znakiem zapytania. To, czy będziemy mieć odwagę samodzielnie poszukać na nie odpowiedzi, jest zaś kwestią woli politycznej.
Do treści raportu odnosili się m.in. Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski, Jan Krzysztof Ardanowski, Marek Budzisz, Marcin Gryn czy Kazimierz Czernewski.
Kwestie bezpieczeństwa żywnościowego muszą być traktowane przez polityków tak poważnie jak bezpieczeństwo militarne czy energetyczne. Niniejsza publikacja jest próbą odpowiedzi na pytanie, jak prowadzić odpowiednią politykę, zapewniającą obywatelom dostęp do dobrej jakości żywności krajowego pochodzenia, wspierając jednocześnie krajowych producentów i ich ekspansję na rynki zagraniczne i nie zatracając przy tym lokalnego, tradycyjnego charakteru produkcji rolnej.
Raport składa się z następujących części:
Wstęp Janusza Wojciechowskiego, komisarza Unii Europejskiej do spraw rolnictwa „Małe rolnictwo” jest nie tylko piękne, ale i produkcyjne.Trzeba je chronić i wspierać
Żywnościowe bezpieczeństwo i samowystarczalność
Ewolucja polskiego sektora rolno-spożywczego
Polski łańcuch żywnościowy w nowej epoce
Nowy protekcjonizm
Poprawa stosunków wodnych i jakości gleb
Publikacja jest dostępna za darmo na stronie Klubu Jagiellońskiego TUTAJ
oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: Klub Jagielloński