Podczas wyboru materiału siewnego kukurydzy należy zwrócić uwagę na rejonizację uprawy –liczbę FAO, potencjał plonowania, tolerancję na zróżnicowane warunki śro...
Prezes ARiMR Daniel Obajtek wręczył 13 stycznia akty powołania na stanowiska dyrektorów Oddziałów Regionalnych.
Branża rolnicza jest jedną z najszybciej rozwijających. Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto pomyślałby, że maszyny mogą być zarządzane przez Internet, stan..
W grudniu 2015 roku zmniejszył się comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościo..
W tym tygodniu notowania pszenicy i kukurydzy w kontraktach terminowych na Euronext w dalszym ciągu zniżkowały. Kukurydza w kontrakcie marcowym potaniała w poró...
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel powiedział w sobotę w Berlinie, że wysoka jakość oraz konkurencyjna cena są atutami polskiej żywności na rynkach międzynarodowych. Szef resortu uczestniczy w Zielonym Tygodniu - międzynarodowych targach rolno-spożywczych.
Według raportu francuskich władz, do dn. 6 stycznia br. liczba ognisk wysoce zjadliwej ptasiej grypy u drobiu we Francji wzrosła do 66. W ciągu ostatniego tygodnia zanotowano już tylko dwa nowe przypadki zachorowań, a od świąt trzy.
Inspekcja Weterynaryjna ma sprawować nadzór w zakresie bezpieczeństwa żywności nad sprzedażą bezpośrednią prowadzoną przez rolników - zakłada poselski projekt noweli ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Projekt został odesłany do dalszych prac w komisji.
Woda w środowisku przyrodniczym, a zwłaszcza dla rolnictwa staje się coraz ważniejsza. Wody w Polsce raczej nie zabraknie, ale są z nią problemy w okresach wzrostu roślin - mówił w czwartek w Sejmie prof. Wiesław Dembek.
Emisja amoniaku w skali całego świata wynosi około 60 mln ton rocznie, a w Polsce ponad 300 tys. ton, z czego 90% pochodzi z produkcji rolniczej, głównie z odchodów zwierząt gospodarskich. Znaczna część gazów wydalana jest do atmosfery z systemów wentylacyjnych budynków inwentarskich.