Przetwórstwo w Polsce wykorzystuje przede wszystkim surowce pochodzące z krajowego rolnictwa. Najwięcej importujemy wieprzowiny, która pokrywa 1/3 krajowych pot...
W ministerstwie rolnictwa trwają prace nad utworzeniem jednej inspekcji bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z harmonogramem prac w maju br. przewidziana jest konfe...
W związku ze zgłoszeniem przez samorząd rolniczy uwag do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wartości klimatycznego bilansu wod...
Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 24,6 mld euro tj. mogą być o ponad 4 proc. większe niż w 2015 r. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolni...
Warszawa stała się prawdziwą stolicą międzynarodowego biznesu spożywczego, za sprawą Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. W wystawie udz...
Możliwość pierwokupu, bądź wykupu prywatnych gruntów leśnych przez Lasy Państwowe - zakłada podpisana we wtorek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja usta...
W związku z wnioskiem Podlaskiej Izby Rolniczej Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił w dniu 25 kwietnia 2016 r. do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Poli...
Energetyka obywatelska to wytwarzanie energii elektrycznej przez osoby fizyczne, organy samorządu i podmioty gospodarcze, dla których produkcja energii nie jest podstawowym przedmiotem działalności.
Wstrzymanie sprzedaży państwowych gruntów na 5 lat i nowe zasady prywatnego obrotu ziemią - wprowadza ustawa podpisana we wtorek przez prezydenta. Ziemię rolną ...
Czwarte posiedzenie Zespołu do spraw opracowania dokumentu programowego „Pakt dla obszarów wiejskich” odbyło się 25 kwietnia br. w MRiRW. W spotkaniu uczestni...