Wpływy z eksportu żywności w tym roku mogą osiągnąć około 24,6 mld euro tj. mogą być o ponad 4 proc. większe niż w 2015 r. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2015 r. wartość eksportu r/r wzrosła o 7,7 proc.
Wydatki na import mogą się zwiększyć o ponad 3 proc. do 16,4 mld euro. Nadwyżka obrotów może wzrosnąć do 8,2 mld euro, wobec 7,7 mld euro w 2015 r. - informuje Instytut w najnowszym raporcie nt. handlu zagranicznego żywnością w 2015r.
Eksperci Instytutu przewidują w 2016 r. niewielki wzrost obrotów produktami rolno-spożywczymi w ujęciu wartościowym. Dynamika wzrostu eksportu produktów zwierzęcych praktycznie się nie zmieni, ale w eksporcie produktów roślinnych przewiduje się jej spadek. Wzrośnie przede wszystkim wywóz mięsa (w tym szczególnie drobiowego) i podrobów, przetworów mięsnych, mleczarskich oraz ryb i owoców morza.
Spośród produktów roślinnych zmaleje eksport zbóż, oleistych, świeżych owoców i warzyw, przetworów warzywnych oraz cukru, a wzrośnie w większości produktów przetworzonych, w tym szczególnie tytoniu i papierosów, kawy, herbaty, kakao, wód i napojów orzeźwiających, przetworów ziemniaczanych i wyrobów cukierniczych. Nieznacznie wzrośnie import produktów zwierzęcych, z wyjątkiem mięsa drobiowego i jego przetworów oraz produktów mleczarskich.
W tym roku największy wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi będą miały: postępujące spowolnienie gospodarcze na rynkach WNP i w Chinach, powolna poprawa sytuacji w UE oraz relatywnie wysoka dynamika wzrostu gospodarczego w krajach rozwijających się, w tym szczególnie w Azji Południowo-Wschodniej. Eksport będą utrudniały rosyjskie embargo oraz ograniczenia wprowadzone w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń w Polsce.
Na krajowym rynku trzody chlewnej sytuacja nadal będzie trudna, co będzie wynikało z ograniczeń administracyjnych w eksporcie, które skutkują przede wszystkim spadkiem cen w kraju, a z drugiej strony powodują wzrost konkurencyjności cenowej polskiej wieprzowiny na zagranicznych rynkach. Sytuacja i perspektywy handlu na rynkach drobiu i wołowiny zapowiada się korzystnie, ale ograniczony popyt na rynkach docelowych (głównie w UE) będzie utrudniał eksport.
W 2016 r. będzie możliwy wzrost eksportu do krajów UE oraz krajów rozwiniętych gospodarczo i rozwijających się. Trudna sytuacja w krajach WNP i konflikt na Ukrainie będą negatywnie oddziaływały na polską wymianę handlową w tym regionie. Z tego powodu możliwa jest dalsza reorientacja sprzedaży z rynków WNP na rynki krajów rozwijających się oraz europejskich krajów trzecich - stwierdzają eksperci.
W ubiegłym roku wartość eksportu produktów rolno-spożywczych zwiększyła się o 7,7 proc. do rekordowych 23,56 mld euro, a importu o 4,7 proc. do 15,85 mld euro. W rezultacie nadwyżka zwiększyła się do nienotowanej wcześniej wartości 7,71 mld euro wobec 6,74 mld euro w poprzednim roku.
Według ekspertów poprawa wyników odzwierciedlała sytuację rynkową – duże nadwyżki po zbiorach w 2014 r. oraz mniej korzystne relacje popytu do podaży i postępującą stabilizację gospodarczą w Europie Zachodniej. Wzrost eksportu, szczególnie w drugiej połowie roku, wynikał również z osłabienia złotego wobec euro i dolara USA. Jego skalę ograniczały niskie ceny na światowych rynkach oraz restrykcje (rosyjskie embargo oraz ograniczenia w eksporcie związane z wykryciem w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików).
Znaczenie sektora rolno-spożywczego w polskim handlu zagranicznym w 2015 r. nadal było bardzo duże. Udział eksportu rolno-spożywczego w polskim eksporcie wyniósł 13,2 proc., a udział importu do 9,1 proc. Na eksport kierowane jest ok. 40 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej.
Wzrosły obroty handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi z większością grup państw, dotyczy to zwłaszcza UE i pozostałych krajów rozwiniętych. Zmniejszyły się natomiast w eksporcie do WNP oraz w imporcie z EFTA.
(PAP)