W pierwszym kwartale 2021 roku unijny wywóz jaj i przetworów poza UE rósł w siłę. Po lutym 2021 roku unijne wysyłki jaj w skorupkach i ich produktów do krajów trzecich wyniosły 48,8 tys. ton, co oznaczało blisko 30 proc. wzrost wywozu w porównaniu do analogicznego okresu roku 2020.
Okazuje się, że marzec 2021 przyniósł kolejne wzrosty zamówień, powodując, że po trzech miesiącach roku 2021 unijny wywóz był już o 37,3 proc. wyższy niż rok wcześniej – wynika z analiz przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz.
Co ciekawe, w lutym i marcu miesięczne wielkości wysyłek były najwyższe od 2016 roku. W sprzedaży eksportowej dominowała albumina, ale tuż za nią znalazły się jaja w skorupkach. Silny impuls popytowy wystąpił w zamówieniach z Japonii, czyli największego importera albuminy z UE. Po lutym eksport do Japonii był zaledwie o 0,3 proc. wyższy r/r, ale – uwaga – po marcu mamy 30,8 proc. zwiększenie zamówień przez Japończyków w porównaniu do pierwszego kwartału 2020 roku.
Nadal solidnie wyglądało zapotrzebowanie zgłaszane przez Szwajcarię (11,5 tys. ton; wzrost o 1,4 proc.) i Izrael (4,5 tys. ton; +0,3 proc.). Poza wspomnianą trójką największych importerów, nadal topowymi rynkami pozostają: Singapur, Korea Południowa, Mauretania, Tajlandia, Liberia, Arabia Saudyjska czy Gambia.
Z analizy KIPDiP wynika, że ze wszystkich tych regionów świata, przez cały pierwszy kwartał 2021 roku rosły zamówienia importowe o co najmniej kilkadziesiąt procent w porównaniu r/r. Na przykład, do Korei Południowej wysłano 3,7 tys. ton w porównaniu do 1,7 tys. ton w roku 2020. Do Singapuru trafiło po marcu 3,2 tys. ton w porównaniu do 131 ton w roku 2020.
KIPDiP