Według danych Komisji Europejskiej, w 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu–o 0,6% mniej niż w 2014 r.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 0,2% do 1,2 mln ton. Zmniejszył się natomiast wywóz mięsa indyczego (-1,5% do 138 tys. ton), żywca drobiu (-4,6% do 14 tys. ton), mięsa kaczek (-19% do 5,7 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-16% do 36,7 tys. ton). Wyższa była natomiast sprzedaż gęsiny (+21% do ok. 3,3 tys. ton.).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o niemal o jedną czwartą. Wysyłki z Niemiec i Wielkiej Brytanii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie ubiegłego roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były RPA, Arabia Saudyjska, Benin i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,7 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Wzrosły natomiast dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany, Arabii Saudyjskiej, RPA i na Ukrainę. Niższa niż rok wcześniej była sprzedaż do Hongkongu, Beninu, Jemenu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej