biogaz_09_2025

UE i świat – mniej oliwy z oliwek w sezonie 2016/17

1 lutego 2017
UE i świat  –  mniej  oliwy z oliwek w sezonie 2016/17

W sezonie 2016/17 produkcja oliwy z oliwek na świecie powinna zmniejszyć się o 15% do około 2,9 mln ton (w tym 2,66 mln ton oliwy z pierwszego tłoczenia oraz 0,24 mln ton oliwy pomace, tj. z drugiego lub trzeciego tłoczenia), co oznacza spadek wytwarzania o 0,5 mln ton. Światowa podaż oliwy zmniejszy się zatem o około 0,3 mln ton wobec poprzedniego sezonu do około 3,75 mln ton.

W bieżącym sezonie niedobory oliwy będą  uzupełniane z zapasów, które do końca sezonu zmniejszą się o 0,2 mln ton do 0,65 mln ton.

UE jest liderem produkcji oliwy na świecie, a w bieżącym sezonie będzie wytwarzać 70% globalnej produkcji. W samej Unii produkcja oliwy zmniejszy się w sezonie 2016/17 o 19% do około 2 mln ton za sprawą 9% spadku wytwarzania w Hiszpanii (do 1,4 mln ton) oraz 33% redukcji w pozostałych państwach UE (do około 0,7 mln ton).

Przez ostatnie 5 tygodni w odpowiedzi na niewystarczającą podaż ceny oliwy wzrosły o 8-10%. Dodatkowo były wspierane opóźnieniem zbiorów w Hiszpanii (na skutek deszczy) oraz wzmożonym popytem. W Hiszpanii ceny oliwy (extra virgin max. 0,8% FFA) osiągnęły w dn. 1 grudnia br. poziom najwyższy od 9 miesięcy, tj. 3,74 USD/kg, czyli przez okres 5 tygodni wzrosły o 9%.

FAMMU/FAPA na podst.: Oil World


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę