W sezonie 2016/17 produkcja oliwy z oliwek na świecie powinna zmniejszyć się o 15% do około 2,9 mln ton (w tym 2,66 mln ton oliwy z pierwszego tłoczenia oraz 0,24 mln ton oliwy pomace, tj. z drugiego lub trzeciego tłoczenia), co oznacza spadek wytwarzania o 0,5 mln ton. Światowa podaż oliwy zmniejszy się zatem o około 0,3 mln ton wobec poprzedniego sezonu do około 3,75 mln ton.
W bieżącym sezonie niedobory oliwy będą uzupełniane z zapasów, które do końca sezonu zmniejszą się o 0,2 mln ton do 0,65 mln ton.
UE jest liderem produkcji oliwy na świecie, a w bieżącym sezonie będzie wytwarzać 70% globalnej produkcji. W samej Unii produkcja oliwy zmniejszy się w sezonie 2016/17 o 19% do około 2 mln ton za sprawą 9% spadku wytwarzania w Hiszpanii (do 1,4 mln ton) oraz 33% redukcji w pozostałych państwach UE (do około 0,7 mln ton).
Przez ostatnie 5 tygodni w odpowiedzi na niewystarczającą podaż ceny oliwy wzrosły o 8-10%. Dodatkowo były wspierane opóźnieniem zbiorów w Hiszpanii (na skutek deszczy) oraz wzmożonym popytem. W Hiszpanii ceny oliwy (extra virgin max. 0,8% FFA) osiągnęły w dn. 1 grudnia br. poziom najwyższy od 9 miesięcy, tj. 3,74 USD/kg, czyli przez okres 5 tygodni wzrosły o 9%.
FAMMU/FAPA na podst.: Oil World