Olej z ostropestu plamistego, syrop z rokitnika, gęsi smalec, specjały z dziczyzny, pieczywo z czarnuszką, czekolady ze smakowitymi dodatkami - to tylko niektóre spośród szeregu interesujących wyrobów oferowanych przez rodzimych producentów z branży spożywczej. Obchodzony 25 sierpnia Dzień polskiej żywności jest świetną okazją, by przypomnieć sobie jakim kulinarnym bogactwem dysponujemy. Zapraszamy do oznaczania kulinarnych inspiracji hashtagiem #dzienpolskiejzywnosci.
Padające deszcze w całym kraju istotnie utrudniają zbiory zbóż, a zboże pozostawione na polu gwałtowanie traci na jakości - powiedział PAP prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż Rafał Mładanowicz. Dodał, że rolnicy, którym uda się przeprowadzić żniwa, muszą ziarno dosuszać.
W gospodarstwie w gminie Mielnik (Podlaskie) wykryto ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF) - poinformował w komunikacie Główny Inspektorat Weterynarii. To szóste ognisko tej choroby u trzody chlewnej w Polsce. Wszystkie wykryto w województwie podlaskim.
W skansenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w niedzielę na pola wyjdą żniwiarze z kosami i sierpami. W ramach plenerowego festynu „Żniwa w skansenie” zobaczyć będzie tam można tradycyjne prace związane ze zbiorem plonów.
90 wystawców z niemal wszystkich krajów Europy zaprezentuje swoją tradycyjną żywność podczas 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Wydarzenie potrwa od 11 do 15 sierpnia w Zakopanem.
Ubój gospodarski odbywa się często bez nadzoru weterynaryjnego - wynika z kontroli przeprowadzonej przez Najwyższą Izbę Kontroli. Stwarza to zagrożenia dla zdrowia ludzi - poinformował we wtorek wiceprezes NIK Mieczysław Łuczak.
Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność tradycyjna dla tych regionów.
Polscy producenci oferują żywność wysokiej jakości - tak najkrócej można podsumować niedawny audyt zorganizowany w ramach programu „Doceń polskie”. Dwudziesta pierwsza certyfikacja artykułów spożywczych odzwierciedliła także różnorodność produktów rodzimych firm. To bardzo dobra wiadomość dla konsumentów, a jednocześnie bodziec do odkrywania bogactwa krajowego sektora spożywczego. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień polskiej żywności, przypadający 25 sierpnia.
W dniach 29 czerwca – 1 lipca 2016 r. odbyła się XVI edycja targów International Food Exhibition and Guangzhou Import Food Exhibition 2016 w Kantonie, które są ...
Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe AGRO-TECH, to największa, regionalna wystawa rolnicza w północnej części Polski. Odbywała się ona pod patronatem Ministra...