Europejskie Targi Produktów Regionalnych dobiegły końca. Ta wyjątkowa pod wieloma względami impreza odbyła się pod Tatrami w Zakopanem już po raz siódmy - przyciągając rękodzielników i wystawców produktów regionalnych z całej Europy oraz rzesze turystów.
Organizatorzy VII Europejskich Targów przygotowali dla odwiedzających szereg atrakcji. Każdego dnia w wiosce targowej na Dolnej Równi Krupowej odbywały się pokazy kulinarne i degustacje, na których spróbować można było regionalnych potraw przygotowanych przez najlepsze podhalańskie restauracje, a także warsztaty, pikniki, parady i koncerty. W tegorocznych targach brało udział 90 wystawców. Na Dolnej Równi Krupowej można było kupić tradycyjne wyroby z różnych regionów Polski, Słowacji, Rumunii, czy Węgier. Wśród odwiedzających dużą popularnością cieszyły się tradycyjne wędliny, regionalne rękodzieło i oczywiście oscypki.
Swoje stoisko miała również Agencja Rynku Rolnego, którą reprezentował Oddział Terenowy w Krakowie. Pracownicy informowali o mechanizmach administrowanych przez ARR, w tym dotyczących systemów jakości i wsparcia promocji żywności wysokiej jakości. Dużą popularnością cieszyły się również gry i zabawy dla najmłodszych, opracowane przez OT w Krakowie specjalnie po to, aby przez zabawę edukować dzieci o zaletach spożywania warzyw i owoców. Przy okazji rodzice dowiadywali się o zasadach udziału w programie „Owoce i warzywa w szkole” i „Mleko w szkole”.
Punktem kulminacyjnym czwartego dnia Targów było ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy produkt tegorocznej imprezy.
W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego” zwyciężyła Bacówka u Bucka za „Stary Syr”. Na drugiej pozycji uplasowała się firma Serfarm za ser „Kaszubski Chłop”, natomiast trzecie miejsce przypadło panu Adamowi Kurosowi za bundz podwędzany.
W kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego” zwyciężyła Tłocznia Owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym, drugie miejsce zdobyła firma Sosta za olej z pestek dyni, natomiast trzecie miejsce przypadło firmie Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii „Napoje regionalne” zwyciężyła Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint, na drugiej pozycji znalazła się Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki, trzecie miejsce zajęła firma Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii „Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne” zwyciężyła firma Tradycyjna Chata za krówkę miodową, na drugim miejscu znalazły się Smaki Gościnca za pierogi gryczane, trzecie miejsce przypadło firmie ZPC Flisan za wafle serowo – paprykowe.
Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka przyznało dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańską oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
Dla zwycięzców Agencja Rynku Rolnego ufundowała atrakcyjne nagrody, które wręczył obecny na Targach Dyrektor OT w Krakowie Piotr Serafin.
ARR