Z udziałem podsekretarza stanu Ryszarda Zarudzkiego w dniach 26 – 27 sierpnia 2016 r. w Sandomierzu odbyła się konferencja pn. „Rola inkubatorów kuchennych i szlaków kulinarnych w urynkowieniu produktów lokalnych”.
Wiceminister Ryszard Zarudzki przedstawił prace nad zmianą przepisów dot. rolniczej sprzedaży detalicznej.
Celem konferencji była wymiana poglądów i doświadczeń w zakresie tworzenia i funkcjonowania inkubatorów kuchennych/przetwórczych oraz ich roli we wprowadzaniu na rynek przetworzonych produktów lokalnych.
Poruszana była również tematyka szlaków kulinarnych jako elementu zachowania dziedzictwa kulinarnego i rozwoju turystyki.
Uczestnikami konferencji byli właściciele gospodarstw agroturystycznych, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, organizacji pozarządowych w tym KGW, organizacji turystycznych, samorządu terytorialnego oraz przedsiębiorcy. Duża frekwencja potwierdziła ogromne zainteresowanie tematyką konferencji wśród potencjalnych realizatorów inkubatorów kuchennych.
W panelach dyskusyjnych uczestniczyli eksperci i praktycy, którzy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Podczas konferencji można się było także dowiedzieć o środkach jakie zaplanowano w PROW 2014-2020 na tworzenie inkubatorów.
Wydarzenie było elementem programu pn. „Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością” realizowanego przez fundację Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu w partnerstwie z Województwem Świętokrzyskim i Gminą Dwikozy, finansowanego ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.
MRiRW