Malezyjski rząd podtrzymuje zakaz eksportu kurczaków wprowadzony od 1 czerwca tego roku. Co prawda, w połowie tego miesiąca zostały wprowadzone odstępstwa, dzięki którym umożliwiono wysyłki zagraniczne niszowych ras/mieszańców drobiu oraz niektórych gotowych produktów jak nuggetsy. Jednak w dalszym ciągu na liście zakazów znajdują się tak zwane „kurczaki komercyjne”, czyli pochodzące z profesjonalnych ferm brojlery kurze, które stanowią większość importowanego przez Singapur drobiu z Malezji.
Singapur około jedną trzecią kurczaków importował z Malezji, przede wszystkim jako żywy drób, który ubijany i przetwarzany był na miejscu w singapurskich zakładach. Singapur importuje również brojlery z innych krajów, takich jak Stany Zjednoczone, Brazylia czy Tajlandia, ale są to głównie kurczaki mrożone. W związku z tym, największym utrudnieniem jest utrzymanie wystarczającej podaży mięsa świeżego/schłodzonego dla sektora gastronomicznego i konsumentów w Singapurze.
ŹRÓDŁO: KIPDiP