A_TSW_2026_950

Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

27 czerwca 2022
Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

Malezyjski rząd podtrzymuje zakaz eksportu kurczaków wprowadzony od 1 czerwca tego roku. Co prawda, w połowie tego miesiąca zostały wprowadzone odstępstwa, dzięki którym umożliwiono wysyłki zagraniczne niszowych ras/mieszańców drobiu oraz niektórych gotowych produktów jak nuggetsy. Jednak w dalszym ciągu na liście zakazów znajdują się tak zwane „kurczaki komercyjne”, czyli pochodzące z profesjonalnych ferm brojlery kurze, które stanowią większość importowanego przez Singapur drobiu z Malezji.

Singapur około jedną trzecią kurczaków importował z Malezji, przede wszystkim jako żywy drób, który ubijany i przetwarzany był na miejscu w singapurskich zakładach. Singapur importuje również brojlery z innych krajów, takich jak Stany Zjednoczone, Brazylia czy Tajlandia, ale są to głównie kurczaki mrożone. W związku z tym, największym utrudnieniem jest utrzymanie wystarczającej podaży mięsa świeżego/schłodzonego dla sektora gastronomicznego i konsumentów w Singapurze.

ŹRÓDŁO: KIPDiP


POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę