A_BIO_AGRO_950

Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

27 czerwca 2022
Singapur odczuwa braki schłodzonego drobiu

Malezyjski rząd podtrzymuje zakaz eksportu kurczaków wprowadzony od 1 czerwca tego roku. Co prawda, w połowie tego miesiąca zostały wprowadzone odstępstwa, dzięki którym umożliwiono wysyłki zagraniczne niszowych ras/mieszańców drobiu oraz niektórych gotowych produktów jak nuggetsy. Jednak w dalszym ciągu na liście zakazów znajdują się tak zwane „kurczaki komercyjne”, czyli pochodzące z profesjonalnych ferm brojlery kurze, które stanowią większość importowanego przez Singapur drobiu z Malezji.

Singapur około jedną trzecią kurczaków importował z Malezji, przede wszystkim jako żywy drób, który ubijany i przetwarzany był na miejscu w singapurskich zakładach. Singapur importuje również brojlery z innych krajów, takich jak Stany Zjednoczone, Brazylia czy Tajlandia, ale są to głównie kurczaki mrożone. W związku z tym, największym utrudnieniem jest utrzymanie wystarczającej podaży mięsa świeżego/schłodzonego dla sektora gastronomicznego i konsumentów w Singapurze.

ŹRÓDŁO: KIPDiP


POWIĄZANE

W dniach 2–4 grudnia 2025 roku w Ptak Warsaw Expo odbędą się Międzynarodowe Targ...

Wygląda na to, że Bruksela na razie spanikowała i Parlament Europejski wycofuje ...

Zarząd Tarczyński S.A. podjął decyzję o odstąpieniu od przeprowadzenia oferty pu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę