Od stycznia do kwietnia 2020 roku wolumen unijnego eksportu jaj i przetworów był niższy o 18 proc. r/r i wyniósł 102,6 tys. ton.
Zakładamy, że do słabszego wyniku przyczyniły się gorsze warunki handlowe w Europie związane z pandemią i zintensyfikowane działania konkurencji na rynkach światowych. Mowa chociażby o Amerykanach, którzy odnotowali silne tempo wzrostu eksportu w tym okresie dzięki niskim cenom sprzedaży eksportowanych produktów jajecznych. Amerykanie korzystali z niskiej ceny jaj u siebie i – co za tym idzie – oferowali atrakcyjne ceny amerykańskich przetworów.
Firmy z USA nie tylko więcej towaru wysyłały na rynki UE, ale i gwałtownie zwiększyły dostawy do państw, do których unijne firmy eksportują najwięcej towarów, jak Japonia czy Izrael. Szerzej na ten temat piszemy w jednym z raportów bieżącego wydania Poultry Insidera.
W tym roku, istotnie obniżył się wywóz do Wielkiej Brytanii oraz do Japonii. Przypominamy, że w 2019 roku Japończycy generowali wysoki popyt na przetwory z UE, co korzystnie wspierało ceny na unijnym rynku jaj.
Patrzymy jednak z optymizmem na przyszły poziom handlu w tym kierunku, biorąc pod uwagę trendy długoterminowe, a nie ostatnie zmienne.
Reasumując, od stycznia do kwietnia 2020 roku kluczowymi odbiorcami jaj i przetworów ze Wspólnoty byli (zm. r/r): Brytyjczycy (24,3 tys. ton, -39 proc.), Japonia (21,7 tys. ton, -10 proc.), Szwajcaria (14,7 tys. ton, +1,9), Izrael (7 tys. ton, -5 proc.), Tajlandia (3,6 tys. ton, -6 proc.), Tajwan (2,8 tys. ton, +28 proc.), Mauretania (2,5 tys. ton, -8 proc.), Korea Płd. (2,5 tys. ton., -1,6 proc.), Turcja (2,0 tys. ton, -2 proc.), Malezja (1,7 tys. ton, +28 proc.).
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz