W Stanach Zjednoczonych narasta napięcie między hodowcami kur nieśnych, a hurtownikami i zakładami pakowania. W ostatnich kilkunastu latach, w Stanach Zjednoczonych koszty segregowania, pakowania, transportu (a także mycia jaj, co w Polsce nie występuje) wzrosły o ponad 80 procent.
Od wielu miesięcy mniejsi hodowcy kur kwestionowali wysoki udział kosztów poza hodowlanych w finalnej cenie jaj. Dowodzili, że przez koszty pojawiające się na późniejszych etapach prawie wcale nie mają oni zysków lub wykazują zyski minimalne.
Efektem środowiskowych nieporozumień jest raport przygotowany przez The Egg Industry Center (EIC). Dokument pokazuje, że w ostatnich osiemnastu latach koszty pakowni i hurtowników rosną po około 3,3 procent rocznie.
Raport EIC ma pomóc farmerom w decyzjach produkcyjnych oraz doprowadzić do ewentualnych decyzji zwiększających udział producentów w łańcuchu dystrybucyjnym celem zwiększenia zysków.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz