Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) zwiększyła swoją prognozę deficytu na globalnym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 3,5 do 5 mln ton. Nadwyżka produkcyjna w sezonie 2014/15 została podniesiona o 100 tys. ton do 2,3 mln ton.
ISO oszacowało globalną produkcję cukru w sezonie 2015/16 na 166,8 mln ton wobec 171,2 mln ton sezon wcześniej. Oznacza to spadek o 2,6% w skali roku. Natomiast światowe spożycie cukru ma wzrosnąć o 1,8% do 171,9 mln ton wobec 168,9 mln ton zużytych w sezonie 2014/15. Większy deficyt w sezonie 2015/16 to głównie skutek mniejszej prognozy produkcji w Indiach o 500 tys. ton i Tajlandii o 650 tys. ton. Niższa, niż wcześniej oczekiwano, będzie także produkcja w UE i Brazylii, ale zrekompensują to zwyżki w Rosji, USA i na Ukrainie.
ISO zauważa, że tempo wzrostu produkcji w sezonie 2015/16 będzie o 0,26 punktu procentowego niższe od średniej pięcioletniej, która wynosi 2,01%. Mniejszy popyt na cukier ma być skutkiem niskich cen ropy i słabszych wyników makroekonomicznych w krajach rozwijających się.
FAPA/FAMMU na podstawie Reuters