80 osób niepełnosprawnych z Podkarpacia ma szansę na półroczne płatne staże oraz szkolenia zawodowe. Do końca września Rzeszowska Agencja Rozwoju Regionalnego...
Oryginalna zabudowa olenderskich zagród, przeniesiona z okolicznych miejscowości do Wiączemina Polskiego, będzie częścią Skansenu Osadnictwa Nad...
We wtorek w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie została otwarta wystawa „Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia”. Osoby, które lubią zbierać...
Wystawa o historii roślin uprawnych, którą w sobotę udostępni publiczności Muzeum Śląskie w Katowicach, zainauguruje działalność nowego obiektu zaadaptowanego...
W ocenie prezesa PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza, wprowadzana reforma szkolnictwa przynosi wiele niepewności, a najbardziej stracą na niej dzieci...
Rola technik cyfrowych w prognozowaniu gwałtownych zjawisk atmosferycznych będzie tematem głównym VIII Zlotu Polskich Łowców Burz, który rozpocznie się w piątek...
Mleczna paczka zawitała na Dziecięcy Mleczny Piknik zorganizowany na Farmie Iluzji. W dniu 18 sierpnia br. dzieciaki brały udział w mlecznych atrakcjach, ale...
Prezydent USA Donald Trump ogłosił w czwartek Narodowy Alert Medyczny z powodu epidemii uzależnień od opioidów, w tym syntetycznych środków przeciwbólowych wydawanych na receptę. Przedawkowanie opioidów jest w USA każdego dnia przyczyną śmierci 142 osób.
Dr Kinga Majchrzak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW została laureatką trzeciego konkursu organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej w ramach programu First Team. Przyznana dotacja w wysokości prawie 2 mln zł pozwoli na prowadzenie na najwyższym poziomie prac badawczo-rozwojowych z zakresu immunoonkologii oraz utworzenie w SGGW kolejnego zespołu naukowców zajmującego się chorobami nowotworowymi. Dr Kinga Majchrzak będzie prowadziła swój projekt badawczy we współpracy z dr Chrystal Paulos z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej (USA).
Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.