Rolnicy coraz silniej dostrzegają ryzyko związane ze stosowaniem nieoryginalnych środków ochrony roślin – wynika z badania, zrealizowanego na zlecenie Bayer w ramach programu Grunt to Bezpieczeństwo przez instytut badawczy Kleffmann Group
W roku szkolnym 2017/2018 zostanie po raz pierwszy uruchomiony nowy program dla szkół, łączący dotychczas realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej mechanizmy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.
Konsumpcja soków owocowych w Polsce stale wzrasta. Jak pokazuje raport AIJN1, Polacy wypili w 2016 roku 543 miliony litrów soków owocowych – czyli równowartość ...
33 baców i 25 juhasów kończy kurs przygotowujący do pracy na podhalańskich halach. Po wakacjach uczniów czeka jeszcze egzamin zawodowy. Ci, którzy go...
Jak pokazują badania, dzieci w Polsce jedzą owoce i warzywa tylko kilka razy w tygodniu – to znacznie poniżej zalecanej normy.1 Naprzeciw temu problemowi wy...
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, w...
„Skarb dawnego Mirocina”, „Szlakiem Gołęszyców ze Skoczowa do Międzyświecia”, „Nawojowa – Nawoj woła” oraz „Historia wśród pól” – to tytuły questów, które...
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel podpisał w czwartek porozumienie w sprawie przejęcia kolejnej szkoły rolniczej. Jest to placówka w Bielsku-Białej...
Wynalazek naukowców z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW i Instytutu Technologii Materiałów Elektronicznych zajął 3. miejsce w prestiżowym konkursie „Eureka! DGP...
Absolwenci uczelni wyższych dostrzegają aktualne problemy polskiej wsi – takie wnioski płyną z rozstrzygnięcia konkursu na najlepszą pracę magisterską z zakresu...