Historyczne opóźnienie gospodarczego rozwoju kraju, w tym również
rolnictwa i obszarów wiejskich, oraz niedorozwój infrastruktury technicznej w
poważnym stopniu ograniczają możliwości rozwoju wsi i rolnictwa w Polsce.
Ujawniło się to ze szczególną ostrością w pierwszych latach przechodzenia
do gospodarki rynkowej. Wadliwy system ekonomiczny w latach 1950 - 1989 i
polityka industrializacji kosztem rolnictwa oraz głęboki kryzys zbytu, spadek
produkcji i opłacalności rolnictwa w pierwszych latach transformacji -
skutecznie hamowały zmiany na wsi i w rolnictwie [5]. Coraz większego
znaczenia nabiera więc problem wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich.
Rozwój taki dokonywał się w wielu krajach Europy Zachodniej [1].
Praktyka ostatnich lat dowodzi, że o sprawności gospodarowania w rolnictwie
rozstrzyga przedsiębiorczość, będąca cechą charakteryzującą osoby pracujące
w rolnictwie i umożliwiająca działania zgodne z wymaganiami rynku. Tak więc
w gospodarstwie o strategii prorynkowej obok trzech, nie tracących na aktualności
czynników produkcji pojawiają się funkcje przedsiębiorstwa [3].
Analiza w zakresie aktywności mieszkańców wsi i ich przedsiębiorczości
wskazuje, że proces rozwoju obszarów wiejskich w Polsce postępuje powoli, ale
zmierza w kierunku rozwoju infrastruktury oraz działalności produkcyjno-usługowej.
Rozwój ten wynika z potrzeby przemian strukturalnych rolnictwa i zapewnienia
zatrudnienia wzrastającej liczbie ludności wiejskiej nie związanej z
rolnictwem, ale także pracującej w rolnictwie ze względu na brak innych możliwości.
Rosnąca różnica zamożności naszego społeczeństwa na niekorzyść mieszkańców
wsi powoduje, że ludność wiejska aktywizuje się gospodarczo, aby żyć na równym
poziomie z ludnością miejską. Działalność czysto rolnicza w obecnej
sytuacji ekonomicznej jest często na granicy opłacalności. Działalność
poza rolnictwem jest receptą na lepsze życie, często zaś wymuszona sytuacją
w jakiej znalazło się wielu rolników [6].
Działalność pozarolnicza wpływa na ekonomikę gospodarstwa rolnego, zwłaszcza
dotyczy to dochodowości, produkcyjności, płynności finansowej oraz stopnia
wykorzystania własnej siły roboczej. Powoduje ona również aktywizację życia
społeczno-gospodarczego, przeciwdziałanie wyludnianiu się wsi i miejscowości,
zmiany sposobów i warunków życia oraz kształtowanie nowego modelu konsumpcji
miejscowej ludności jak również, aktywizacji rozwoju gospodarczego na
zasadzie sprzężenia zwrotnego [4].
Szczególny postęp obserwuje się w rozwoju agroturystyki. Rozwój
agroturystyki jako jednej z form pozarolniczej działalności gospodarczej
stwarza wiele korzystnych warunków, zarówno dla wsi i rolnictwa, jak i dla
samych rolników.
Agroturystyka znalazła podatny grunt w byłym województwie wałbrzyskim i
jeleniogórskim. Obszary sudeckie spośród innych rejonów górskich w Polsce
mają najkorzystniejsze warunki naturalne do produkcji rolniczej, lecz mimo to właściciele
gospodarstw rodzinnych realizując klasyczne kierunki produkcji rolniczej o
znacznym stopniu ekstensywności organizacji produkcji, nie są w stanie zapewnić
rodzinie wiejskiej odpowiedniego poziomu dochodów. Gospodarstwa te w swej
istniejącej strukturze ekonomiczno-organizacyjnej pozbawione wsparcia z tytułu
upośledzonego naturalnego usytuowania, bez niekonwencjonalnych rozwiązań i
specjalnego traktowania nie są w stanie przetrwać.
Naturalne warunki tych regionów z jednej strony nie sprzyjają produkcji
rolniczej, z drugiej zaś stanowią podłoże do rozwoju pozarolniczych działalności
jakimi są agroturystyka i turystyka wiejska, zmieniając jednocześnie
monofunkcyjną polską wieś górską w wielofunkcyjną.
Obecnie na terenie byłego województwa wałbrzyskiego i jeleniogórskiego
powstało już kilkaset takich gospodarstw. Właściciele tych przedsięwzięć
(gospodarze) wynajmują pokoje we własnych mieszkaniach, udostępniają teren
na pola namiotowe i kempingi. Oferują wyżywienie sporządzone z własnych, świeżych,
zdrowych produktów (nabiał, owoce, warzywa, mięso różnego gatunku). Atrakcją
są tu również potrawy regionalne. Klienci niejednokrotnie mają możliwość
zetknięcia się a nawet włączenia się w prace gospodarskie. Tak bliski
kontakt z wsią, jej mieszkańcami i panującymi tam tradycjami jest ogromnym
urozmaiceniem dla tych przede wszystkim, którzy nigdy nie zetknęli się z nią.
Turyści przebywający w gospodarstwie agroturystycznych mają możliwość
korzystania z licznych szlaków turystycznych i wypożyczalni sprzętu
turystycznego, zwiedzania parków krajobrazowych, zabytków historycznych,
pragnienie zaś mogą zaspokoić w licznych pijalniach wód mineralnych.
Gospodarze niejednokrotnie dysponują własnymi stawami hodowlanymi, gdzie
"zapaleni" wędkarze mogą oddać się bez reszty swemu hobby.
Znajdzie tu też odprężenie miłośnik koni i jazdy konnej, ponieważ wielu
rolników oferuje ten rodzaj atrakcji. Zagrody wiejskie proponują jeszcze inne
sposoby czynnego wypoczynku tj. uczestnictwo w polowaniu na leśną zwierzynę,
oraz pływanie w kąpieliskach [2]. Tabela 1 przedstawia charakterystykę świadczonych
usług gospodarstw agroturystycznych w Sudetach oraz wybrane walory najbliższego
otoczenia.
Tabela 1
Charakterystyka świadczonych usług w gospodarstwach agroturystycznych w
Sudetach
Wyszczególnienie | Liczba gospodarstw | ||
Woj. wałbrzyskie | Woj. jeleniogórskie | Ogółem Sudety | |
Liczba gosp. agroturystycznych | 116 | 69 | 185 |
Zakres świadczonych usług: - pokoje do wynajęcia - pole namiotowe - możliwość korzystania z kuchni gospodarza - wyżywienie u gospodarza - jazda konna - teren atrakcyjny turystycznie - zabytki - łowienie ryb - polowanie - wypożyczalnia rowerów - kąpielisko - trasy narciarskie - lasy grzybowe - gospodarstwa ekologiczne - PKS - PKP |
113 20 95 75 42 107 70 81 62 15 36 74 107 2 82 21 |
55 29 24 44 19 44 34 18 9 4 13 14 40 9 19 5 |
168 49 119 119 61 151 104 99 71 19 49 88 147 11 101 26 |
Badania przeprowadzone w 36 gospodarstwach agroturystycznych położonych na
terenie byłego województwa wałbrzyskiego i jeleniogórskiego w latach 1997 i
1998 wykazały, iż wielkość gospodarstwa nie jest czynnikiem decydującym o
podejmowaniu działalności alternatywnej. Działalność agroturystyczną
prowadzą zarówno gospodarstwa o małej jak i dużej powierzchni (min. 1,2 ha
UR, max. 107, 6 ha UR). Badania te wskazują na największą aktywność w tym
zakresie gospodarstw pow. 20 ha i do 5 ha. Analizowane gospodarstwa posiadały
duże zasoby siły roboczej (średnio 2,3 robotników pełnozatrudnionych w 1997
r. i 1,7 w 1998 r.).
Rozpoczynając działalność agroturystyczną rolnicy korzystali przede
wszystkim z własnych oszczędności, rzadko z kredytu bankowego. Około 86 % środków
przeznaczonych na inwestycje stanowił kapitał własny i tylko 14 % kapitał
obcy. Średnia wielkość zaangażowanych środków gospodarzy ukształtowała
się na poziomie 33,38 tys. zł. Z kredytu bankowego skorzystało 5 rolników, a
średnia kwota zaciągniętego długu wynosiła 28 tys. zł. Przyczyną takiego
stanu jest zbyt wysokie oprocentowanie kredytów i związane z tym obciążenie
spłatą odsetek oraz brak zabezpieczenia kredytowego.
Dominującą grupą wśród właścicieli gospodarstw prowadzących działalność
pozarolniczą byli rolnicy w wieku od 41 do 50 lat, którzy stanowili 45 %
badanej zbiorowości. Mniej liczną grupę reprezentowali kwaterodawcy w wieku
powyżej 50 lat (28 %).
Średnia wieku właścicieli gospodarstw agroturystycznych wynosiła 46 lat (od
28 do 69 lat), w tym mężczyźni 47 lat, kobiety 44 lata. Fakt posiadania
rodziny i jej wielkość jest czynnikiem wpływającym na podjęcie decyzji o
rozpoczęciu działalności alternatywnej. Średnia liczba członków rodziny
wynosiła 3 (od 1 do 7 osób w gospodarstwie). Przeciętne rodziny posiadały 2
dzieci, średnio w wieku 15 lat (od 0,5 do 29 lat).
Istotnym elementem oferty turystycznej jest baza noclegowa i żywieniowa.
Wszystkie objęte badaniem gospodarstwa zapewniły swoim usługobiorcom
zakwaterowanie w pokojach lub udostępniły miejsce na pole namiotowe (2
gospodarstwa w tej populacji). Gospodarstwa te dysponowały średnio 4 pokojami
do wynajęcia (30 % zbiorowości - 2 lub 3 pokoje, 59 % - 4 lub 5, 6 % powyżej
5 pokoi). Takie przytulne i kameralne zakwaterowanie w małej skali powoduje, że
agroturystyka jest przeciwieństwem "turystyki masowej" pozbawionej
intymności i kontaktu z miejscową ludnością. Zjawiskiem tym rządzą również
przyczyny ekonomiczne. Gospodarstwa wynajmujące do 5 pokoi we własnym budynku
mieszkalnym w gospodarstwie rolnym na terenie wiejskim oraz świadczące usługi
gastronomiczne dla swoich gości zwolnione są z płacenia podatku dochodowego
(art. 21 pkt 43 ustawy o podatku dochodowym) [7].
Struktura użytków rolnych badanych gospodarstw była charakterystyczna dla
rejonu górskiego, średnio około 45 % UR stanowiły użytki zielone. Produkcję
roślinną i zwierzęcą cechował wyraźnie ekstensywny charakter. Uprawiane były
tu głównie zboża (pszenica), które jako jedyne z roślin towarowych dają w
tych warunkach niekiedy dobre plony i relatywnie opłacalne ceny. Produkcja ta
charakteryzuje się niskimi nakładami pracy żywej i uprzedmiotowionej.
Niewykorzystane zasoby mogą być przesunięte do działalności dodatkowych. W
gospodarstwach realizowany był chów ekstensywnego bydła opasowego. W niektórych
obiektach w ogóle zaniechano produkcji zwierzęcej. Nadmiar siły roboczej może
być więc wykorzystany w działalności agroturystycznej a znaczne areały użytków
zielonych zagospodarowane jako tereny sportowo-rekreacyjne dla wczasowiczów i
turystów.
W badanych gospodarstwach wskaźniki produkcyjności i dochodowości były
bardzo niskie (tabela 2). W niektórych przypadkach produkcja rolnicza przynosiła
straty. Produkcja końcowa brutto w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych
wynosiła średnio w 1997 r. 1,33 tys. zł (od 0,00 do 2,38 tys. zł ),
natomiast w 1998 r. 1,71 tys. zł (od 0,00 do 4,10 tys. zł). Trudne warunki
naturalne rejonu górskiego spowodowały, że obie zbiorowości uzyskały około
53 % w 1997 r. i 65 % w 1998 r. średniej produkcyjności końcowej brutto
wytworzonej na 1 ha użytków rolnych w przeciętnym gospodarstwie indywidualnym
prowadzącym rachunkowość rolną wg IERiGŻ.
Dochód rolniczy brutto na 1 ha UR stanowił zaledwie 23 % w 1997 r. i 22 % w
1998 r. średniej dochodowości gospodarstw indywidualnych w Polsce. W 1997 r.
średni dochód rolniczy badanych gospodarstw przyjął wartość ujemną (-
0,01 tys. zł na 1 ha UR), w roku 1998 kształtował się na poziomie 0,04 tys.
zł. W obu przypadkach wystąpiło duże zróżnicowanie od - 4,21 tys. zł do
0,50 tys. zł w 1997 r. oraz od - 5,30 tys. zł do 2,23 tys. zł w 1998 r.
Gospodarstwa prowadzące rachunkowość wypracowały średni dochód netto na 1
ha UR w wysokości kolejno 0,92 tys. zł i 0,94 tys. zł.
Tabela 2
Efektywność ekonomiczna brutto i netto [tys. zł/1 ha UR]
Lp. |
Wyszczególnienie |
1997 | 1998 | ||||||
X | min. | max. | Polska* | X | min. | max. | Polska* | ||
tys. zł / 1 ha UR | |||||||||
1 | Produkcja końcowa brutto | 1,33 | 0,00 | 2,38 | 2,49 | 1,71 | 0,00 | 4,10 | 2,63 |
2 | Dochód rolniczy brutto | 0,30 | - 3,28 | 1,05 | 1,28 | 0,29 | - 4,76 | 2,64 | 1,35 |
3 | Dochód rolniczy netto | - 0,01 | - 4,21 | 0,50 | 0,92 | 0,04 | - 5,30 | 2,23 | 0,94 |
4 | Dochód osobisty | 0,50 | - 0,02 | 11,91 | 2,05 | 1,18 | - 0,03 | 43,03 | 1,94 |
5 | Przychód spoza gospodarstwa | 0,51 | 0,01 | 11,91 | 1,13 | 1,14 | 0,01 | 48,25 | 1,00 |
* przeciętne gospodarstwo indywidualne prowadzące rachunkowość rolną wg IERiGŻ
Kategoria dochodu rolniczego netto została przeliczona na 1 godzinę pracy w
gospodarstwie rolnym (tabela 3). W 1997 r. nie przyniosła ona średnio żadnego
dochodu (- 10 groszy), natomiast w 1998 r. wartość ta wyniosła 20 groszy i była
mniejsza o 95 % od średniego dochodu rolniczego netto na 1 godzinę pracy w
przeciętnym gospodarstwie indywidualnym w Polsce. Dochód rolniczy netto, w
drugiej populacji gospodarstw, przypadający na 1 godzinę zaangażowanej pracy
stanowił tylko 3,5 % stawki parytetowej. Produkcja roślinna i zwierzęca nie
zapewniła więc opłaty pracy rolnika i jego rodziny na poziomie parytetowym.
Stawka parytetowa za 1 godzinę pracy kształtowała się w latach 1997 i 1998
kolejno w wysokości: 4,79 zł i 5,63 zł [8].
Tabela 3
Porównanie dochodowości analizowanych gospodarstw agroturystycznych z wynikami
gospodarstw indywidualnych w Polsce
Lp. |
Wyszczególnienie |
1997 | 1998 | ||
X | Polska* | X | Polska* | ||
1 | Dochód rolniczy netto na 1 godzinę [zł] | - 0,10 | 3,45 | 0,20 | 3,72 |
2 | Dochód osobisty na 1godzinę [zł] | 3,00 | - | 5,00 | - |
3 | Dochód z działalności alternatywnej na 1 godz. [zł] | 6,00 | - | 19,00 | - |
* przeciętne gospodarstwo indywidualne prowadzące rachunkowość rolną wg
IERiGŻ
Wprowadzenie działalności agroturystycznej wpłynęło korzystnie zarówno na
wykorzystanie zasobów pracy w gospodarstwie, jak również na wysokość
uzyskiwanych dochodów w gospodarstwie.
Ekstensywny system organizacji produkcji oraz duże zasoby siły roboczej,
spowodowały, że ten czynnik w dziale produkcji rolniczej w badanych
gospodarstwach w 1997 r. wykorzystany był średnio w 62 %, a w 1998 r. w 86 %.
Wprowadzenie działalności dodatkowej spowodowało, że wykorzystanie czynnika
pracy ludzkiej wzrosło w pierwszej populacji gospodarstw o 25 %, natomiast w
drugiej o 20 %.
W tabeli 2 przedstawiony został również dochód osobisty badanych
gospodarstw. W skład dochodu osobistego wchodzą: dochód rolniczy, dochód z
agroturystyki oraz inne dochody (renty, emerytury). Dochód osobisty w
przeliczeniu na 1 ha UR wyniósł średnio, w pierwszej populacji gospodarstw
500 zł w drugiej zaś poziomie 1,18 tys. zł. Analizowana kategoria dochodu
stanowiła 24 % w 1997 r. i 61 % średniego dochodu osobistego w przeliczeniu na
1ha UR, uzyskanego w gospodarstwach indywidualnych w Polsce prowadzących
rachunkowość wg IERGiŻ. Na różnicę uzyskiwanych dochodów w badanych
obiektach wpłynęła głównie działalność agroturystyczna. Przychody spoza
gospodarstwa, w tym głównie przychody z działalności agroturystycznej
pokrywały straty powstałe w sferze produkcji rolniczej. W 1997 r. wynosiły
one średnio 510 zł na 1 ha UR i wahały się od 10 zł do 11,91 tys. W kolejnym
roku analizy wielkość ta ukształtowała się na poziomie 1,14 tys. zł na 1
ha UR (od 10 zł do 48,25 tys. zł ).
W odniesieniu do stawki parytetowej średni dochód osobisty pierwszej grupy
gospodarstw w przeliczeniu na 1 godzinę pracy stanowił równowartość 78 %
przeciętnej płacy pracowników zatrudnionych w gospodarce narodowej, w drugiej
zaś grupie 89 %. Wprowadzenie działalności agroturystycznej spowodowało iż
jedna godzina zaangażowanej pracy w dziale rolniczym i dodatkowym przyniosła
dochód zbliżony do stawki parytetowej. Dochód uzyskany w działalności
dodatkowej pozwolił na opłatę pracy własnej na poziomie przeciętnej płacy
osób zatrudnionych w gospodarce narodowej oraz częściową opłatę zaangażowanego
kapitału własnego. Opłata pracy własnej w 1997 r. została pokryta w 155 % a
w 1998 r. aż w 337 %.
Reasumując, działalność agroturystyczna wywierała pozytywny wpływ na
dochodowość oraz wykorzystanie potencjału pracy w gospodarstwach rodzinnych
położonych w Sudetach. Opłacalność tej formy przedsiębiorczości, przy
dobrych wewnętrznych i zewnętrznych warunkach (zasoby materialne, dobra
naturalne), spowodowała, że gospodarstwa często rezygnowały z niedochodowej
produkcji rolniczej na rzecz rozwoju działalności agroturystycznej. Kierunek
ten zgodny jest z koncepcjami strategicznymi rozwoju obszarów wiejskich
usytuowanych w rejonach górskich.
Piśmiennictwo
[1] Janiak K.1996. Potrzeby i
motywy podejmowania pozarolniczej działalności gospodarczej przez rolników. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 1
:71-75;
[2] Kurtyka I. 1996. Kierunki usług agroturystycznych w gospodarstwach
rolniczych Sudetów. Zeszyty Naukowe AR we Wrocławiu nr 303, Rolnictwo LXVIII :
245 -250;
[3] Makarski S. 1999. Uwarunkowania i rezultaty rozwoju przedsiębiorczości w
agrobiznesie. Roczniki Naukowe SERiA Tom I , zeszyt 3, Rzeszów: 11-17;
[4] Nowakowska A. 1982. Ekonomiczne aspekty turystyki. Zag. Wybrane AE. Kraków.
52-58;
[5] Okuniewski J. 1997.: Przemiany obszarów wiejskich w Europie i w Polsce.
[w:] Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania i możliwości wielofunkcyjnego
rozwoju wsi w Polsce, red. nauk. Kodziński M., Rosner A. Wydawnictwo SGGW,
Warszawa: 37;
[6] Ostrowski L.1994. Procesy transformacji infrastruktury rynku na wsi i w
rolnictwie. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 2: 28-37;
[7] Raciborski J. 1996.: Prawnik radzi. [w:] Turystyka na wsi , Dodatek do
tygodnika Chłopska Droga: 3;
[8] Skarżyńska A., Augustyńska - Grzymek I. 1999.: Koszty jednostkowe i
dochodowość produkcji rolniczej w gospodarstwach indywidualnych w 1998.
Zagadnienia Ekonomiki Rolnictwa, 4 - 5: 120 - 167.