FAMMU/FAPA podała, że Urugwaj bacznie obserwuje szybko rozwijającą się gospodarkę Wietnamu, która dorównuje w tempie rozwoju gospodarce chińskiej. Urugwajczycy chcą jak najszybciej zaznaczyć swoją obecność handlową na tym rynku, przede wszystkim dotyczy to dostaw mięsa wołowego (Wietnam zezwolił na eksport 12-tu urugwajskim zakładom mięsnym),
Obecnie większość sprowadzanej przez Wietnam wołowiny pochodzi z Indii (88%). Jest to zazwyczaj mięso z krów oraz wołów. Zdobycie dostępu do tego rynku może oznaczać, że w szybkim czasie Urugwaj stanie się głównym dostawcą mięsa czerwonego (wołowiny i mięsa owczego) do Wietnamu. Ponadto rusza eksport urugwajskiej wołowiny do Korei Południowej. Władze w Seulu wydały pozwolenia eksportowe dziesięciu urugwajskich chłodniom.
W przygotowaniu są dalsze inspekcje zakładów w Urugwaju, które starają się o świadectwa umożliwiające dostawy wołowiny na rynek koreański. Jak na razie Koreańczycy zezwolili na dostawy tylko mięsa wołowego bez kości z Urugwaju, lecz Montevideo ma nadzieje, że wkrótce uda się przekonać Seul do otwarcia rynku na inne produkty z wołowiny. Od 2005 r. Urugwaj podwoił liczbę odbiorców wołowiny, która wynosi obecnie ponad 120 krajów.
Dywersyfikacja kierunków eksportu wpłynęła na stabilizację sektora mięsa wołowego w tym kraju, a także pozwoliła na większe uzależnienie się od sprzedaży do dwóch najważniejszych dotychczas rynków zbytu na wołowinę, tj. do Stanów Zjednoczonych i Unii Europejskiej. W 2005 r. Urugwajczycy sprzedawali wołowinę średnio za 1500 USD/t, tj. o około 500 USD/t mniej od cen australijskiej oraz amerykańskiej wołowiny. Obecnie ceny urugwajskiej wołowiny kształtują się na poziomie około 4000 USD/t, i są podobne do cen mięsa pochodzącego z Australii i Stanów Zjednoczonych.