W 2010 r. Stany Zjednoczone wyeksportowały ok. 3,4 mln ton mięsa i przetworów z kurcząt - o 6 proc. mniej niż przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.
Sprzedaż mięsa mrożonego zmalała o 8,5 proc. do 2,85 mln ton, z uwagi na blokady importu ze strony największych do tej pory odbiorców produktów tej kategorii - Rosję i Chiny.
W 2010 r. Hongkong stał się pierwszym rynkiem zbytu dla amerykańskiego drobiu, importując prawie trzykrotnie więcej mrożonych kawałków kurcząt z USA niż w 2009 r. W ubiegłym roku wzrosły również dostawy amerykańskiego drobiu do Meksyku, Angoli, Tajwanu i Wietnamu, co pozwoliło zminimalizować straty wywołane utratą rynku chińskiego i rosyjskiego.
W 2011 r. eksport mięsa kurcząt do Rosji może ulec dalszej redukcji do ok. 250 tys. ton, ze względu na zmniejszenie przez Rosjan kontyngentu importowego na ten rok do 350 tys. ton dla wszystkich krajów wobec 780 tys. ton w 2010 r. W ostatnich latach Rosja silnie rozwija krajową produkcję drobiu i dąży do uzyskania samowystarczalności.