Unia wprowadza wyższe cła na chiński koncentrat jabłkowy
5 stycznia 2016
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady z początkiem bieżącego roku nastąpiły zmiany w Generalnym Systemie Preferencji Taryfowych (Generalized Scheme of Preferences - GSP). Polegają one na ograniczeniu liczby państw beneficjentów w ramach systemu, które mogły eksportować produkty do UE po obniżonych bądź też zerowych stawkach celnych. Zakładają również czasowe zawieszenie preferencji taryfowych celnych dla określonych produktów pochodzących z niektórych krajów, w tym również Chin .
Wprowadzenie modyfikacji spowodowało między innymi wzrost stawki celnej na koncentrat jabłkowy, importowany z Chin, która zgodnie z informacjami podanymi przez portal Foodnews, od 1 stycznia br. wynosi 30 proc. Oznacza to że cena koncentratu z Chin wynosząca 1450 USD/t(fob) po doliczeniu cła i opłat portowych wyniesie 2050 USD/t (ex-dock Rotterdam).
Przy dotychczas obowiązującej stawce celnej, wynoszącej 25,5 proc., koncentrat z Chin, którego koszty produkcji w ostatnich latach znacząco wzrosły, na rynku unijnym uważany był za niekonkurencyjny cenowo w stosunku do zagęszczonego soku jabłkowego z Polski. Zmiany o których mowa, mogą przyczynić się jeszcze bardziej do obniżenia jego konkurencyjności i wpłynąć na przyspieszenie, obserwowanej już od kilku lat, spadkowej dynamiki eksportu do krajów Unii Europejskiej. Z punktu widzenia europejskich producentów zmiany te wydają się być korzystne, niemniej stwarzają również możliwości większego wejścia na rynek europejski innych krajów takich jak Mołdawia, Ukraina czy też Chile.