FAMMU/FAPA podaje, że unijni importerzy mięsa drobiu domagają się, aby Komisja Europejska rozważyła zwiększenie kontyngentu na przywóz mięsa kurcząt z Tajlandii lub nawet całkowite zniesienie ograniczeń.
Podczas ostatnich targów rolno-spożywczych Anuga 2011, które odbyły się w Kolonii w dn. 7-13 października br., partnerzy handlowi grupy Betagro z Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwecji i Niemiec uskarżali się, że kontyngent na tajskie przetwory z kurcząt jest zbyt mały, a zapotrzebowanie rośnie. Handlowcy są zdania, że jakość produktów kurczęcych z Tajlandii jest wysoka.
Roczny kontyngent importowy na tajskie gotowane przetwory z mięsa kurcząt do UE ograniczony jest do 160 033 ton. Cło w ramach tej kwoty wynosi 10,8 proc. Unijne restrykcje odnośnie przywozu tajskiego drobiu zostały spowodowane epidemią ptasiej grypy w Tajlandii w 2003 r., która poskutkowała zakazem importu mięsa surowego drobiu do UE. Pomimo, iż Tajlandia została już uznana za kraj wolny od "ptasiej grypy", UE utrzymuje nadal w mocy restrykcje handlowe dotyczące surowego mięsa.