Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

UE: więcej drobiu z Tajlandii?

8 listopada 2011
FAMMU/FAPA podaje, że unijni importerzy mięsa drobiu domagają się, aby Komisja Europejska rozważyła zwiększenie kontyngentu na przywóz mięsa kurcząt z Tajlandii lub nawet całkowite zniesienie ograniczeń.
Podczas ostatnich targów rolno-spożywczych Anuga 2011, które odbyły się w Kolonii w dn. 7-13 października br., partnerzy handlowi grupy Betagro z Wielkiej Brytanii, Holandii, Szwecji i Niemiec uskarżali się, że kontyngent na tajskie przetwory z kurcząt jest zbyt mały, a zapotrzebowanie rośnie. Handlowcy są zdania, że jakość produktów kurczęcych z Tajlandii jest wysoka.

Roczny kontyngent importowy na tajskie gotowane przetwory z mięsa kurcząt do UE ograniczony jest do 160 033 ton. Cło w ramach tej kwoty wynosi 10,8 proc. Unijne restrykcje odnośnie przywozu tajskiego drobiu zostały spowodowane epidemią ptasiej grypy w Tajlandii w 2003 r., która poskutkowała zakazem importu mięsa surowego drobiu do UE. Pomimo, iż Tajlandia została już uznana za kraj wolny od "ptasiej grypy", UE utrzymuje nadal w mocy restrykcje handlowe dotyczące surowego mięsa.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę