Prawie cała Europa przestała kupować hiszpańskie warzywa
1 czerwca 2011
"Prawie cała Europa" przestała kupować hiszpańskie owoce i warzywa z powodu podejrzeń dotyczących ogórków pochodzących z tego kraju - poinformowała Hiszpańska Federacja Producentów i Eksporterów Owoców i Warzyw (Fepex).
Zapytany na konferencji prasowej o kraje, które przestały kupować produkty w Hiszpanii, prezes Fepex Jorge Brotons powiedział: - Prawie cała Europa. Efekt domina dotyka wszystkie warzywa i owoce.
W znacznym stopniu dotyczy to "warzyw, ale później dotknęło także owoce" - zaznaczył.
Dyrektor generalny Fepeksu Jose Maria Pozancos wymienił w pierwszym rzędzie "paprykę, sałatę, pomidory". Wyraził też zaniepokojenie "owocami pestkowymi, których sezon się zaczyna".
- Zamówienia spadają z dnia na dzień", "tak jakby w całej Europie obowiązywało zalecenie, by nie kupować hiszpańskich produktów - dodał.
- Szacujemy straty na około 200 mln euro tygodniowo - powiedział.
W Niemczech zmarło już 15 osób w związku z zakażeniem groźnym szczepem pałeczki okrężnicy (EHEC), a jedna w Szwecji. Mikrobiolodzy z Hamburga stwierdzili EHEC w ogórkach sałatkowych importowanych z Hiszpanii. Także w Norwegii EHEC wykryto na ogórkach z Hiszpanii.
Wyniki analiz próbek ziemi, wody i warzyw z Andaluzji, skąd pochodziły skażone ogórki, mają być znane w środę. Hiszpanie twierdzą, że do skażenia mogło dojść np. podczas transportu, przeładunku itp.