Po raz pierwszy słowo "pizza" pojawiło się w dokumencie z 997 r., a typowym daniem średniowiecza na terenie obecnej Italii była znana od starożytności zielona sałata z octem i oliwą. Tę nieznaną historię kulinarną przedstawiono w wydanej we Włoszech książce.
Zwyczaj jedzenia pizzy i sałaty narodził się w starożytnym Rzymie - twierdzi autor tomu o tysiącletniej historii włoskiej kuchni Alessandro Marzo Magno. Wyraża on przekonanie, że najstarsze wersje znanej od ponad 10 wieków pizzy miały niewiele wspólnego z obecną margheritą. Przede wszystkim nie było jeszcze wtedy pomidorów. Na pieczonym placku pojawiały się za to inne dodatki, takie jak różne zioła i przyprawy oraz cukier.
Z książki "Geniusz smaku", która powstała dzięki skrupulatnym poszukiwaniom w archiwach, można się dowiedzieć, że starożytni Rzymianie pili ocet wymieszany z wodą. Był to najpopularniejszy napój Cesarstwa. Ocet balsamiczny taki jak dzisiaj jest znany od XVII wieku. Tradycja jego leżakowania przez 12 lat narodziła się w Modenie.
Magno obala legendę o tym, że spaghetti wynaleźli Chińczycy. Ten makaron pochodzi z Italii, choć przed wiekami wyglądał zupełnie inaczej - argumentuje historyk i dziennikarz. Twierdzi on, że miłośnikiem spaghetti był Leonardo da Vinci, który narysował nawet maszynę do wyrabiania długich klusek.
Jako kamienie milowe w dziejach włoskiej kuchni wymieniono pojawienie się na stołach szynki, dania z mąki kukurydzianej zwanego polentą i mozzareli w okresie Renesansu. Wiek XVII to narodziny prototypu wina Prosecco, choć wtedy jeszcze nie było ono musujące. Od XIX stulecia znane jest wykwintne czerwone wino Barolo, a zaledwie od XX - obecne carpaccio.