Zakończył się V Jubileuszowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Podczas tego żywieckiego wydarzenia zgromadzeni kucharze pod okiem Karola Okrasy ugotowali najpyszniejszą i największą kwaśnicę. Było jej aż 14 tys. litrów (tj. ok. 53 tys. porcji)!. Jest to nowy Rekord Guinnesa, który został stwierdzony po Wielkiej Degustacji, jaka miała miejsce ostatniego dnia Festiwalu.
Wśród gości, którzy częstowali turystów i mieszkańców żywiecczyzny zupą, byli m.in. Mariusz Pudzianowski, Karol Okrasa, posłowie do parlamentu europejskiego, władze miasta Żywca, władze powiatu żywieckiego, posłowie i senatorowie. Dzięki organizatorom, przedstawicielom Światowej Loży Kwaśnicy Smakoszy Beskidzkiej Kwaśnicy Barbarze i Krzysztofowi Czulom, oraz Grupie Żywiec S.A. generalnemu sponsorowi imprezy wiele osób wracało po dokładkę, a niektórzy wręcz zabierali kwaśnicę do domu w przynoszonych przez siebie naczyniach. Mecenasami tego wydarzenia byli Muzeum Browaru Żywiec oraz Koalicja Marek Ziem Górskich Mecenasem.
Rekordowa kwaśnica została ugotowana w specjalnie przygotowanym do tego celu garze
o trzymetrowej średnicy i wysoki na 2,10 m wymiarach. Przepis na tegoroczną kwaśnicę został przygotowany przez Karczmę Rogata Bielska-Białej, kilkukrotnego zwycięzcę zawodów restauratorów na przygotowanie najsmaczniejszej kwaśnicy. A rekordową zupę przygotowano przez trzy dni z następujących składników:
· 9 000 litrów źródlanej wody,
· 1 tona kapusty,
· 1200 kg mięsa,
· 20kg cebuli,
· 20 kg marchewki,
· 15 kg pietruszki,
· 1 tona ziemniaków,
· 1 200 szt. czosnku,
· 6kg liści laurowych,
· 6 kg ziela angielskiego,
· 5 kg kminku,
· 20 kg pieprzu,
· 50 kg mieszanki przypraw typu ”jarzynka”,
· 30 litrów maggi,
· 20 kg soli,
· 20 kg kwasku cytrynowego,
· 20kg czosnku granulowanego.
Przypomnijmy, że kwaśnica to bardzo popularna zupa na terenach górskich. Mówi się, że tyle ile jest górali, tyle jest przepisów na kwaśnicę. Kwaśnica w 2006 r. została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego.
9157700
1