Pierwsze warzywa otrzymały zaświadczenia potrzebne na eksport do Rosji
5 stycznia 2016
Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Tadeusz Kłos poinformował w piątek PAP, że inspekcja wydała już pierwsze zaświadczenie, pozwalające na eksport warzyw do Rosji. Inspekcja jest w trakcie oceny 30 kolejnych wniosków złożonych przez producentów warzyw.
- Prowadzimy jeszcze monitoring urzędowy i we własnym zakresie przebadaliśmy ok. 200 miejsc produkcji warzyw - poinformował. Dodał, że każdy producent składa wniosek o przebadanie jego miejsca produkcji i po pozytywnych wynikach badań, może z tego miejsca eksportować swój produkt na rynek rosyjski.
W najbliższych kilku dniach będą wydane kolejne zaświadczenia. - Badanie trwa krótko - ok. 48 godzin. Moce przerobowe Instytutu Weterynarii w Puławach, w którym przeprowadzane są badania są „elastyczne". Jeśli tych próbek będzie wpływało więcej, to Instytut uruchomi dodatkowe stanowiska badawcze" - wyjaśnił.
Jak powiedział, z dotychczasowych badań wynika, że warzywa są czyste - informuje PAP.
We wtorek Rosjanie poinformowali, że znoszą od 20 lipca embargo na polskie warzywa. Zostało ono wprowadzone na początku czerwca w związku z falą zakażeń bakterią E.coli. W Polsce Inspekcja Sanitarna przeprowadziła ok. 2,5 tys. badań i nie wykryła groźnej bakterii.
Moskwa, po rozmowach z KE, zgodziła się na wznowienie importu, ale uzależniła go od przedstawienia gwarancji bezpieczeństwa, czyli, że w warzywach nie ma bakterii E.coli.
Jako pierwsze w UE pozwolenia na wwóz do Rosji dostały Belgia i Holandia, a następnie Hiszpania i Dania, Czechy oraz Grecja. Polska jest siódmym unijnym krajem, który może handlować z Rosją świeżymi warzywami.