Bank Gospodarki Żywnościowej w cotygodniowej analizie informuje, że produkcja jabłek w Chinach w ostatnich latach rośnie w bardzo szybkim tempie. Według danych Chińskiego Ministerstwa Rolnictwa od 2006 do 2010 roku zwiększyła się aż o 27% do poziomu 33,3 mln ton.
Tak szybki przyrost spowodowany jest zwiększającym się zapotrzebowaniem na jabłka na rynku owoców świeżych. Zapotrzebowanie to jest tak znaczące, że z roku na rok zmniejsza się dostępność surowca do produkcji koncentratu w tym kraju, co przekłada się negatywnie na produkcję zagęszczonego soku jabłkowego.
W sezonie 2007/2008 w Chinach wyprodukowano ok. 1,1 mln ton koncentratu z jabłek, podczas gdy w sezonie 2010/2011 było to już tylko 570 tys. ton. Ponadto na tendencję spadkową wpływa fakt, że produkcja koncentratu w Chinach staje się coraz mniej opłacalna; wysokie ceny jabłek sprawiają, że koszty jego produkcji w ostatnich latach znacznie wzrosły.
W bieżącym sezonie według oficjalnych danych zbiory jabłek w Chinach mają wzrosnąć o 3,3% w porównaniu do roku poprzedniego (Foodnews nr 35 z dn. 02.09.2011). Informacje co do zbiorów w tym kraju są jednak sprzeczne. Z danych zaprezentowanych na USApple Conference w Stanach Zjednoczonych wynika bowiem, że mogą być one nieznacznie niższe niż przed rokiem. Produkcja w Prowincji Shandong (która jest największym obszarem uprawy jabłek w Chinach) wbrew podawanym wcześniej informacjom, jakoby w wyniku niekorzystnych warunków pogodowych miałaby się zmniejszyć nawet o 30%, ma ukształtować się na normalnym poziomie.
Według szacunków, produkcja koncentratu w Chinach w bieżącym sezonie ma wynieść ok. 700 tys. t, tj. o 23% więcej w porównaniu do sezonu 2010/2011 (za Foodnews). Wzrost produkcji jednak wcale nie oznacza zwiększenia eksportu z tego kraju, gdyż podobnie jak w Polsce mówi się tam o braku zapasów na początku sezonu 2011/2012.