Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Maleje popyt na importowane koncentraty owocowe w Niemczech

20 kwietnia 2010
Ubiegłoroczny import koncentratów soków owocowych w Niemczech osiągnął najniższy od 6 lat poziom 580,2 tys. ton. Dla porównania w 2008 roku wielkość ta wyniosła 591,3 tys. ton, w roku 2007 - niecałe 667,0 tys. ton, a w roku 2006 blisko 814,0 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews.
W 2009 roku największe ilości sprowadzonych koncentratów stanowił skoncen trowany sok jabłkowy - prawie 350,0 tys. ton oraz mrożony koncentrat soku pomarańczowego - 183,7 tys. ton. W minionym roku wzrósł wolumen zakupów soku jabłkowego z 318,0 tys. ton, a największe ilości dostarczyła do Niemiec Polska - 108,7 tys. ton.
Ponad 80,0 tys. ton stanowił import z Chin, 52,5 tys. ton z Austrii, niecałe 30,0 tys. ton z Węgier i 20,0 tys. ton z Włoch. W przypadku dostaw mrożonego koncentratu soku pomarańczowego niecałe 49,0 tys. ton stanowiły dostawy z Szwajcarii, prawie 42,0 tys. ton z Holandii oraz 37,0 tys. ton z Brazylii i 32,7 tys. ton z Belgii.
Wolumen importu pozostałych koncentratów soków owocowych wyniósł dla soku winogronowego 24,7 tys. ton, dla soku ananasowego - niecałe 14,0 tys. ton i 7,8 tys. ton dla koncentratu grapefruitowego.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę