Maleje popyt na importowane koncentraty owocowe w Niemczech
20 kwietnia 2010
Ubiegłoroczny import koncentratów soków owocowych w Niemczech osiągnął najniższy od 6 lat poziom 580,2 tys. ton. Dla porównania w 2008 roku wielkość ta wyniosła 591,3 tys. ton, w roku 2007 - niecałe 667,0 tys. ton, a w roku 2006 blisko 814,0 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews.
W 2009 roku największe ilości sprowadzonych koncentratów stanowił skoncen trowany sok jabłkowy - prawie 350,0 tys. ton oraz mrożony koncentrat soku pomarańczowego - 183,7 tys. ton. W minionym roku wzrósł wolumen zakupów soku jabłkowego z 318,0 tys. ton, a największe ilości dostarczyła do Niemiec Polska - 108,7 tys. ton.
Ponad 80,0 tys. ton stanowił import z Chin, 52,5 tys. ton z Austrii, niecałe 30,0 tys. ton z Węgier i 20,0 tys. ton z Włoch. W przypadku dostaw mrożonego koncentratu soku pomarańczowego niecałe 49,0 tys. ton stanowiły dostawy z Szwajcarii, prawie 42,0 tys. ton z Holandii oraz 37,0 tys. ton z Brazylii i 32,7 tys. ton z Belgii.
Wolumen importu pozostałych koncentratów soków owocowych wyniósł dla soku winogronowego 24,7 tys. ton, dla soku ananasowego - niecałe 14,0 tys. ton i 7,8 tys. ton dla koncentratu grapefruitowego.