OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Łosoś ością niezgody

9 kwietnia 2004

Norweski hodowlany czy bałtycki naturalny? Duńczycy zakazali rybakom połowu łososi z powodu przekroczonych norm dioksyn w ich mięsie. Problem w tym, że badania wykonuje się w Norwegii, która jest największym eksporterem łososia hodowlanego na świecie.

Czy Norwegowie chcą w ten sposób wyeliminować konkurencję? To jest mutant, a nie naturalnie żyjąca dzika ryba - mówią polscy rybacy, zdecydowanie polecając bałtyckiego łososia.

O "wadach" łososi ze sztucznych hodowli przekonani są też brytyjscy i kanadyjscy naukowcy. Ich zdaniem stężenie rakotwórczych substancji chemicznych w ich mięsie jest 10-krotnie wyższe niż w dziko żyjących rybach.

W sztucznych hodowlach łososie karmione są odpadkami ryb, w resztkach tych są już złogi metali i trujących związków; w ten sposób koło się zamyka i coraz więcej trucizn osadza się w ciałach ryb.

Najbardziej szkodliwe są dioksyny oraz tzw. PCB, czyli polichlorowane bifenyle. Dłuższe spożycie PCB prowadzi do uszkodzenia nerwów oraz systemu immunologicznego


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę